Републички геодетски завод, Служба за катастар непокретности Обреновац, успешно је завршила оснивање катастра непокретности за подручје општине Обреновац у складу са Планом радова Републичког геодетског завода. 2000. године  је основан катастар непокретности у првој катастарској општини Кртинска. Велики посао израде катастра непокретности је завршен 24.11.2011. са катастарским општинама Звечка и Барич.

Обреновац има 29 катастарских општина. У поступку оснивања катастра непокретности формирано је 38530 листова непокретности са укупно 119397 катастарских парцела, 37000 објеката, 30181 уписаним теретом. Израђен је дигитални катастарски план за следеће катастарске општине: Рвати, Дрен, Бровић, Бргулице, Стублине, Грабовац, Бело Поље, Велико Поље, Обреновац, Звечка и Барич.

У Обреновцу, где је постојала земљишна књига, посао укњижбе права на непокретностима обављао се у надлежном општинском суду, све до момента преузимања података из земљишне књиге од стране Републичког геодетског завода и израде катастара непокретности. Земљишна књига је постојала у аналогном облику, док је катастар непокретности успостављен на бази дигиталних алфанумеричких података и катастарских планова.

Тим поводом председник општине Обреновац Жељко Јоветић је рекао:

– Велико ми је задовољство што се овај посао окончао. С једне стране имали смо земљишну књигу где се ваде власнички листови, а с друге стране био је катастар где су се добијале копије планова, а то шетање грађана само покушали да елиминишемо. Оно што је најбитније јесте безбедност грађана у имовину коју поседују или имовину коју би да купе. Сада на једном месту грађани имају увид у то ко је власник парцеле и знају да ли је та имовина под хипотеком или није а тако ће заштитити себе од нелегалне куповине. Следећих пет година, уколико се утврди и најмања неправилност у упису имовине, грађани ће имати прилику да ту неправилност исправе потпуно бесплатно. Након ове прве фазе, наша је жеља да све планске документе ставимо на сајт Републичког геодетског завода како би сваки грађанин био информисан о томе где се на којој парцели може радити. Тај увид у план  када буде на сајту биће потпуно бесплатан – објаснио  је председник Јоветић.

Директор Републичкг геодетског завода Ненад Тесла је истакао да је ово први пут у историји да Република Србије на јединствен начин има уређену својинску евиденцију на основу које ће, помоћу дигиталних катастарских планова, сви подаци о простору и својини бити неупоредиво бржи и јаснији грађанима Србије, локалним самоуправама и самој држави.

– Катастар непокретности до сада је основан за једанаест градова Републике Србије, за стотину тринаест општина и за десет градских општина града Београда. Некада се чекало и ишло код два државна органа да се нешто препише и нацрта, а овако се чека само колико да се одштампа неопходан податак. Овим оснивањем катастра непокретности држава, а и сами грађани, добијају велику правну сигурност јер се у базама података  катастра непокретности налазе подаци о површини стана, просторије, гараже, о власништву или могућност уписане хипотеке или неке друге врсте терета. Тако будући купац или продавац могу да дођу у службу за катастар непокретности Републичког завода да провере податке које се тичу одређене непокретности и да на основу тога донесу одлуку шта ће даље радити, куповати или продавати – рекао је директор Републичког геодетског завода Ненад Тесла.

Ефекти успостављања катастра непокретности су: заштита и сигурност стварних права на непокретностима, ефикасније, економичније и сигурније тржиште непокретности и ефикасније планирање и управљање земљиштем.

Катастар непокретности пружа могућност : унапређења пружања услуга корисницима, ефикаснију организацију рада и унапређење пословних процеса, максималну поузданост извршеног уписа, брзо спровођење промена, прилагодљивост потребама корисника, могућност издавања исправа, потврда, уверења путем ИТ технологије, могућност увида у део података селективно путем интернета, боље комуникације са грађанима, другим организацијама и институцијама, државним и локалним службама, скраћивања рокова у општинској администрацији и интегрисање података у националној инфраструктури геопросторних података.