Споразум о кредиту Јапана Електропривреди Србије у износу од 24,25 милијарди динара за изградњу постројења за одсумпоравање димних гасова у термоелектрани “Никола Тесла А” биће потписан у Обреновцу 24. новембра у 10.00 часова. Реч је, према најави ЕПС-а, о највећој инвестицији у области заштите животне средине у Србији, и о пројектима који ће смањити негативне утицаје рада термоелектрана.

Пре потписивања споразума у свечаној сали општине Обреновац састаће се амбасадор Јапана Тошио Цунозаки, потпредседник Владе Србије за европске интеграције Божидар Ђелић и председник општине Обреновац Жељко Јоветић. Поред њих, потписивању ће присуствовати представник Јапанске агенције за међународну сарадњу (Japan International Cooperation Agency – JICA) Сатору Куросава, генерални директор ЕПС-а Драгомир Марковић и директор ПД “Термоелектране Никола Тесла” Петар Кнежевић. 

Након иницијативе која је започета 2009. године ради одобравања јенских кредита Републици Србији и бројних билатералних експертских састанака и мисија које су након тога уследиле, одлучено је да први пројекат који ће се реализовати из средстава јенских кредита буде пројекат одсумпоравања димних гасова у ТЕ “Никола Тесла А” у Обреновцу у износу од 28,2 милијарди јена.

Размена нота (Exchange of Notes) представља званични уговор између Владе Републике Србије и Владе Јапана за овај конкретни пројекат, али и за будуће пројекте који ће се финансирати из ове повољне кредитне линије.

У име Републике Србије ноту ће потписати Божидар Ђелић, потпредседник Владе за европске интеграције, док ће потписник са јапанске стране бити Тошио Цунозаки, амбасадор Јапана. Истом приликом, биће потписан и сам Споразум о зајму од стране Драгомира Марковића, директора ЕПС-а и Сатору Куросаве, сталног представника Јапанске агенције за међународну сарадњу у Србији.

Јенски кредити које одобрава Влада Јапана намењени су земљама са вишим-средњим дохотком и то најчешће за пројекте заштите животне средине. Услови зајма су веома повољни, у нашем случају је то камата од 0,6% годишње, уз период отплате од 10 година и период почетка (грејс) од 5 година.

Реализацијом овог пројекта доћи ће до значајног смањења емисије сумпор диоксида – SO2 са 1200 – 3000 мг/м3 на 400 мг/м3 уз смањење трансграничног транспорта загађујућих материјала у количини од 100.000 тона сумпора годишње. Такође, очекује се директан утицај на здравље становништва, јер ће осим ефекта побољшања квалитета ваздуха доћи и до смањења киселих киша и негативног дејства на шуме и закисељавање земљишта.