Прошле године општина Обреновац и Јавно комунално предузеће су започели припреме за изградњу постројења за секундарну сепарацију отпада које треба да омогући да се из свог отпада који се прикупи на територији општине Обреновац издвоји све оно што може да се рециклира, односно на било који начин искористи. Ово постројење за секундарну сепарацију отпада је прво овакве врсте на територији Београда.

Председник општине Обреновац Жељко Јоветић обишао је данас завршне радове на изградњи овог постројења које ће следеће недеље бити пуштено у рад.

– Ово су последње припреме пред отварање постројења за секундарну сепарацију отпада које ће бити отворено 14. октобра, на дан Јавног комуналног предузећа. Општина Обреновац је пре годину дана са Јавним комуналним предузећем почела ову инвестицију, али први кораци су били и пре тога и они су укључили пројектовање и уклапање у систем будуће регионалне депоније у Каленићу којој просторно припадамо. На овом месту се око 40 година прикупља ђубре са територије општине Обреновац и неплански се депонује. Након изградње постројења очекујемо да ће преко 50 одсто отпада бити рециклирано – рекао је Јоветић.

 

Јавно комунално предузеће већ обавља примарну сепарацију отпада у граду, а прошле године је отворено и рециклажно двориште.

– На овај начин је смањена незнатна количина отпада. Праве резултате ипак даје секундарна сепарација, због које је ово постројење и изграђено. Јавно комунално предузеће је уговорило посао за рекултивацију и санацију постојеће депоније, а средства је обезбедио Фонд за заштиту животне средине Републике Србије. То је следећа инвестиција која ће бити реализована на општинској депонији – казао је председник општине Жељко Јоветић.

Постројење за секундарну сепарацију отпада  је постројење у ком ће се најпре издвајати органски отпад, вода и песак од од којих ће се правити органско ђубриво, а затим  ће тако просушени отпад ићи на траку са које ће се издвајати све врсте амбалаже, лименке, најлон кесе, папир и тетрапак а потом, помоћу великих магнета, издвајаће се метал.

Све оно што буде издвојено пресоваће се ради лакшег складиштења и даље продаје. За депоновање ће, према очекивањима, остати 30 до 40 одсто укупног отпада, чиме ће се знатно продужити век депоније.