Амброзија (Ambrosia artemisiifolia L.) је једногодишња зељаста врста из фамилије главочика (Asteraceae). Пре 150 година је из Америке је пренета у Европу. Веома се брзо ширила тако да је на теритотију Србије доспела педесетих година прошлог века да би данас била присутна у целој Србији, а нарочито је раширена у Војводини. Последњих година она се намножила на целокупној територији Београда укључујући и територију Обреновца и представља већ велики, а у наредном периоду представљаће још већи проблем за становништво.
 
Амброзија припада алергеним биљкама и у периоду цветања изазива озбиљне здравствене проблеме код људи. Према неким проценама око 40% свих алергија изазива полен ове биљке. У урбаним и индустријским срединама, због загађености ваздуха, полен има јаче алергено деловање него у природним срединама. Код осетљивих особа већ 20-30 поленових зрна у m3, а према неким и мање изазива алергију, а код концентрације од 200-1000 зрна полена код већине људи појављују се озбиљни симптоми алергије. Полен амброзије се може пренети и до 100 кm, па чак и до 150 кm удаљености, ваздушним струјама.
 

 
Алергија се најчешће манифестује као алергијска упала очију, алергијска кијавица, а у тежим случајевима може доћи до појаве астме и гушења. Полен амброзије може изазвати и дерматитис посебно код људи старијих од 40 година који раде на пољима у којима има амброзије. Највећи здравствени проблеми јављају се код младих, узраста од 15-25 година, а алергија умањује радну способност, продуктивност и омета процес учења.

Уколико вас интересује, одабрали смо за вас неколико текстова са интернета: Ambrozija.doc (application/msword) 420K

Такође препоручујемо да посетите сајт Агенције за заштиту животне средине.