Канцеларија за младе града Београда расписала је конкурс за младе на територији града за добијање 230 интеррејл карата у оквиру пројекта „Возом по Европи”. Карте су намењене свим младим људима од 18 до 26 година са пребивалиштем на територији Београда који су мало путовали, а рок за пријаву је 7. јул.

На промоцији пројекта у здању београдске железничке станице, Коста Андрић, директор Канцеларије за младе, рекао је да, према статистикама, 80 одсто младих у Србији, а у Београду око 60 одсто, није прешло границу земље.

– Због последица свега што нам се у прошлости догодило, млади данас новац радије троше на мобилне телефоне или патике, занемарујући путовања, а наш циљ је да афирмишемо мобилност младих. Они ће и ове године бити у прилици да посете више од 14 европских градова и тако се упознати са историјским и културним знаменитостима о којима су само читали или их гледали на телевизији. Најважније од свега је што ће на тим путовањима срести своје вршњаке из Европске уније и упознати се са њиховим начином живота – казао је Коста Андрић.

Ивана Соковић, представница „Дунав осигурања”, рекла је да ће ова компанија обезбедити путно осигурање за све овогодишње добитнике интеррејл карте у висини од 35.000 евра, а Ненад Станисављевић, из „Железница Србије”, да је ова компанија са задовољством подржала акцију града Београда и Канцеларије за младе. Он је казао да ће за добитнике карата „Железнице Србије” сносити трошкове домаћег саобраћаја до границе, као и да је циљ ове компаније да увери младе да се железницом може путовати и удобно и јефтино.

О свом искуству говорио је и Бојан Благојевић, један од прошлогодишњих добитника на конкурсу Канцеларије за младе, који је посетио Штутгарт и Праг. Он је рекао да се већина европских градова може обићи за релативно мало новца, јер интеррејл карта подразумева повластице, попут нижих или бесплатних карата за музеје, изложбе и друге садржаје.

Више информација о пројекту и начинима пријављивања налази се на www.kancelarijazamlade.rs.

Формулар и упутство за достављање пријава можете преузети овде.