У новембру прошле године почели су радови на уређењу корита Баричке реке у Баричу. Током прошле године ово подручје погодиле су две поплаве које су поплавиле стотинак домаћинстава, проузроковале огромну штету и угрозиле путеве дуж тока Баричке реке, као и саобраћај на Обреновачком путу. Радови на уређењу корита одвијају се у континуитету од прошлог новембра.

Радове на уређењу корита обишли су председник општине Обреновац Жељко Јоветић, заменик председника Томислав Јеремић, помоћници председника Драгослав Мршевић и Дарко Павличић, председник и заменик председника Скупштине Мирослав Неговановић и Бранко Матић и директор ЈП за изградњу Обреновца Светозар Добрашиновић.

Приликом обиласка радова председник општине Обреновац Жељко Јоветић је подсетио на поплаве које су прошле године погодиле општину Обреновац. 

– Прошле године смо имали поплаве на две локације које су настале изливањем Пештана и Баричке реке. Пре неколико дана је дошло до изливања Пештана, али на сву срећу не тако озбиљног и без већих последица. То се догодило без обилних падавина, што значи да се поплаве догађају и кад немамо великих киша. Кад их имамо проблем је још већи. На Баричкој реци прошле године смо имали две полаве, па су прошлог новембра почели радови на уређењу њеног корита и сад се  налазимо на око 500-том метру од места почетка радова. Санирано је и клизиште у улици Буде Давидовића у Баричу које је било неопходан услов за даље радове на Баричкој реци и цео овај крај има прилику да одахне у следећем периоду. Опет, пролеће је ћудљиво годишње доба, а тренутно се Баричка река бајпасира кроз пречник од 800 мм, што је прилично недовољно уколико буде великих киша. Надам се да ће нас време служити као што нас је служило овог пролећа, да ће радови тећи добром динамиком и да ћемо избећи поплаве – казао је Јоветић.

Директор Јавног предузећа за изградњу Обреновца Светозар Добрашиновић подсетио је да прва фаза пројекта слива Баричке реке обухвата санирање корита од моста на Београдском путу до 4.430 метра тока. По пројекту је предвиђено да се ради бетонско двогубо корито. Мало корито биће дубоко око пола метра и оно ће користити током већег дела сезоне када Баричка река није бујични поток веч нормално протиче. За екстремне ситуације користиће се веће корито које ће такође бити обложено бетоном.

– Налазимо се на око 500 метара од моста на Београдском путу и можемо се уверити да радови теку добро и квалитетно. Прибојавамо се великих падавина да не би дошло до урушавања отвореног дела. Ми смо отворили корито до 1.500 метара, а уска грла представљају бајпаси који омогућавају да се ради у кориту. Уска грла су и куће које се налазе у близини корита, тј. на самој ивици корита. На тим местима намеравамо да урадимо вертикалне потпорне зидове да би омогућили потребан проток воде. Предвиђено је да ширина главног корита буде 8 метара, а малог корита 4 метра. До сада је урађено 60 метара камених набачаја у виду габиона који су се показали као најбољи за спречавање ерозије у случају бујичних наноса, и комплетно је бетонирано корито до ове коте на којој се сада налазимо. Да би убрзали радове отворићемо још два фронта у наредним данима, извођач је прихватио да уведе још оперативе да би се што пре елиминисала уска грла и да би смањили могућност да нас изненаде кише и дође до поплава – рекао је Светозар Добрашиновић. 

За уређење Баричке реке из општинског буџета опредељено је 200 милиона динара за четири километра проширења и бетонирања корита.
Главни пројекат за уређење корита предвиђа проширење и делом бетонирање речног корита, премошћавање тока на неколико места и изградњу ретензија – брана које ће зауставити бујицу, а онда контролисано испуштати воду тако да не може да поплави насеље.