Данас је на имању Пољопривредно-хемијске школе у Грабовцу отворен нови, савремени пластеник величине 5 ари намењен повртарској производњи. Отварању су присуствовали члан Градског већа Мирослав Чучковић, заменик градског секретара  за привреду Станија Вишекруна, председник Градске општине Обреновац Жељко Јоветић, чланови општинског Већа и представници Пољопривредно-хемијске школе.

Показало се да два постојећа пластеника на имању пољопривредне школе нису довољна, па је нови пластеник изграђен у складу са потребама локалне средине и све већег броја ученика који се уписују у ову школу. У првој транши обављена је садња паприке, а поврће које буде узгајано биће продавано великим маркетима са којима школа тренутно обавља преговоре.

Мирослав Чучковић је на данашњем отварању најавио расписивање новог конкурса “Зелени прстен” за 2011. годину.

Идеја пројекта “Зелени прстен” јесте стварање младог, образованог и богатог пољопривредника, како у Београду тако и у Србији. Улагање у модерне технологије треба да донесе нов квалитет и наша идеја је да се овим пројектом омогући једној четворочланој породици да живи од свог рада. После успешно завршене 2010., ми ћемо у току наредне недеље расписати конкурс и за 2011. годину, за који смо определили 33 милиона динара – изјавио је Мирослав Чучковић.

 

Огледно пољопривредно добро ће бити отворено и за пољопривреднике из Обреновца, како би могли да се упознају са идејама у области модерне пољопривреде.

Жељко Јоветић, председник Градске општине Обреновац, је рекао да је суштина стручних школа у практичном раду, а да обреновачка Пољопривредна школа са својим огледним добром представља добар пример такве наставе.

– Суштина наставе у средњим стручним школама би требало да буде практичан рад. Ова школа то нуди својим ученицима, а овим пластеником се та настава обогаћује. Школа прикупља и искуства из региона и целе Европе, и волео бих да похвалим њихову добру сарадњу са градовима у Пољској и Финској где ученици ове школе имају прилику да оду и виде неке сличне или још успешније практичне примере пољопривредне производње. Оно што би требало да буде предуслов за успех целог пројекта је да деца нису случајно уписала ову школу, већ са намером, а овакви примери треба да им покажу да од посла који су изабрали може да се живи. На имању ове школе је прошле године постављена и метеоролошка станица која је од помоћи обреновачким пољопривредницима, јер су сви подаци публиковани на интернету и доступни на интернет страници општине Обреновац. Сви заинтересовани грађани могу да приступе и погледају осмотрене податке који се ажурирају сваких десет минута – казао је Жељко Јоветић.

Драгољуб Златановић, директор школе, истакао је да су захваљујући сарадњи града Београда, Секретаријата за привреду, општине Обреновац и Пољопривредно-хемијске школе наставници и ученици добили најсавременији пластеник. Он је истакао да пољопривредне школе буде све веће интересовање код младих и изразио наду да ће се успешна сарадња ових институција наставити. 

Општина Обреновац је суфинансирала изградњу овог пластеника са 400 хиљада динара, а вредност читавог пројекта износи око 1.700.000 динара.