Министарство омладине и спорта организовaло је данас у Палати Србија потписивање уговора за имплементацију локалних Акционих планова за младе са преко 80 Канцеларија за младе. Потписивању су присуствовали министарка омладине и спорта Снежана Самарџић Марковић, државна секретарка Ивана Ковачевић, председници и представници градова и општина, као и координатори Канцеларија за младе. 

Канцеларија за младе Управе ГО Обреновац ће у наредном периоду уз подршку овог министарства реализовати пројекат “Развој сеоских клубова за младе и оснаживање младих на селу”, што је једна од мера локалног Акционог плана за младе ГО Обреновац. ГО Обреновац је за реализацију овог пројекта добила средства у износу од 350.000 динара.

 

Циљ подржаног пројекта је да се, користећи постојеће просторе сеоских домова културе и месних заједница, адаптирају два клуба за младе која ће  бити опремљена рачунарима, интернетом, мини библиотеком и реквизитима за квалитетније провођење слободног времена, и да се паралелно са овим процесом  оснаже две групе младих које ће бити носиоци развоја клубова.

Обезбеђивањем и опремањем јавних простора намењених младима решава се проблем простора за рад формалних и неформалних група и иницијатива младих, а формирањем нових група младих доприноси се развоју дугорочне сарадње и укључивања младих у рад клубова за младе, као и усмеравање енергије младих у конструктивне акције у локалној средини.

Истраживање које је спроведено у процесу израде Акционог плана за младе ГО Обреновац је показало да, као и већина њихових вршњака, и млади на селу имају исте потребе, али се могућности задовољавања тих потреба битно разликују. Како су проблеми социјалне искључености младих на селу препознатљиви у социјалном, образовном, културном аспекту и у њиховом свакодневном животу, активности на реализацији овог пројекта ће створити нове прилике за младе Обреновчанке и Обреновчане.