Европска унија ће изградњу регионалне депоније за 11 општина Колубарског и Мачванског округа и периферије Београда финансирати са 15 милиона евра. Тај новац из ИПА фондова биће доступан у мају следеће године, а депонија, која ће бити направљена по француском моделу регионалних центара за отпад и коришћење биогаса из смећа, треба да буде завршена до краја 2013. године.
 
Будућа регионална депонија у Каленићу код Уба, на локацији некадашњих, напуштених угљенокопа Рударског басена „Колубара“, покриваће свих шест општина Колубарског округа, општине Коцељева и Владимирци из Мачванског округа, те београдске општине Лазаревац, Обреновац и Барајево, подручје са 380.000 становника.
 
Драган Јеремић, директор Дирекције за обнову и развој Колубарског округа, која води посао формирања регионалне депоније, каже да ниједна од 11 општина укључених у овај пројекат, није трајно решила проблем одлагања смећа, с обзиром на то да све поседују привремене депоније чији је рок употребе истекао или је при крају.
 
– Потврђено нам је да је ЕУ из ИПА фондова за пројекат регионалне депоније одобрила грант од 15 милиона евра и тај новац ће нам бити доступан у мају 2012. године. У међувремену, до почетка јуна, београдски Институт за урбанизам и архитектуру и Грађевински факултет треба да заврше идејни и главни пројекат регионалне депоније, како би мисија Европске комисије у Београду до краја ове године расписала тендер за извођача радова. Извођач радова ће такође бити нека од европских компанија, будући да ниједна домаћа фирма не испуњава потребне услове за тај посао. Уз 15 милиона евра од ЕУ, држава ће преко ресорног министарства обезбедити додатних пет милиона евра, а рок за изградњу депоније је годину и по дана, односно крај 2013. године – наводи Јеремић, и каже да ће депонија у Каленићу бити први домаћи регионални центар за депоновање смећа у потпуности изграђен по европским стандардима.
Према његовим речима, до тада ће Влада Србије оформити и јавно предузеће за управљање Регионалним центром „Каленић”, чије ће седиште бити у Убу.
За будућу регионалну депонију, како каже, биће примењен француски модел регионалних депонија, односно систем који је компанија „Сор”, која се бави одржавањем комуналних система, применила за подручје од 400.000 становника.
– Та депонија је коштала 17 милиона евра и њен систем у потпуности одговара моделу који желимо да применимо у Регионалном центру „Каленић“. Сем тога, та депонија има једноставан и јефтин систем коришћења биогаса из отпада и на тај начин производи 3,4 мегавата енергије, што је довољно за снабдевање струјом града величине Ваљева – каже директор Дирекције за обнову и развој Колубарског округа.
 
Извор: Блиц