У Градској општини Обреновац данас је одржана презентација Локалног плана управљања отпадом у Градској општини Обреновац коју је организовало Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине. Локални план управљања отпадом израђује се као стратешки документ у овој области којим су дефинисани циљеви управљања отпадом у складу са националним прописима и Стратегијом управљања отпадом Републике Србије, као и директивама ЕУ и искуствима других земаља. 

Циљеви овог плана укључују минимизацију утицаја отпада на животну средину и повећање ефикасности коришћења ресурса, односно развој система управљања отпадом који ће обезбедити контролу и превенцију стварања отпада, поновну употребу, рециклажу и искоришћење отпада, одлагање, као и подстицаје за инвестирање и афирмацију економских могућности које настају из отпада, уз примену најбољих доступних технологија.
Данашњој презентацији присуствовали су представници ГО Обреновац, јавних предузећа и медија.
 
– Још 2006. године Градска општина Обреновац је са још десет општина потписала споразум којим се сви заједно саглашавамо да ћемо регионалну депонију правити у Каленићу, у општини Уб, и да ће то бити центар за Колубарски округ. Након тога донет је и закон који је дефинисао да Србија има неколико региона на којима ће бити изграђене регионалне депоније. Стратегија обухвата рециклажу отпада и трајно депоновање  оног отпада које не може бити рециклирано. Ми смо све обавезе из тог споразума испунили. На нашој територији је требало да буде постављена трансфер станица и требало је да урадимо План управљања отпадом. У току је јавни увид у План управљања отпадом, он треба да се усвоји и на Скупштини, а трансфер станица ће бити део постројења за секундарну сепарацију које се у овом тренутку ради. Као општина имамо замерке на динамику пројектовања и изградње те регионалне депоније. Без обзира на то кад ће се она завршити ми уз санацију постојеће депоније, уз постројење за секундарну сепарацију и уз План управљања отпадом осигуравамо себи будућност за десетак година, а надам се да ће у року од десет година и та регионална депонија бити направљена – изјавио је на данашњој презентацији председник општине Обреновац Жељко Јоветић.
 
Директор ЈП за заштиту и унапређење животне средине Слободан Молеровић је о Локалном плану управљања отпадом рекао:
 
– План предвиђа активности везане за управљање отпадом на територији општине Обреновац , предвиђа да се све оно што не може да се одвоји и што није за рециклажу депонује на регионалној депонији. Он је у складу са националним стратешким документима, циљ израде оваквог плана није само испуњење законске обавезе већ и минимизација утицаја отпада на животну средину, ефикасније коришћење ресурса и стварање ефикасног система управљања отпадом.

Развој система управљања отпадом укључује мере за поступање са отпадом у оквиру сакупљања, транспорта, складиштења, третмана и долагања отпада, као и потребну инфраструктуру, избор и опремање локација за постројења за управљање отпадом.

 
Локални план управљања отпадом у Градској општини Обреновац можете погледати овде