Градска општина Обреновац, односно Канцеларија за младе Управе ГО Обреновац, је овог месеца добила акредитацију за  Европски волонтерски сервис – ЕВС у оквиру Програма “Млади у акцији”  Европске уније, као прва општина у Србији.

Координатор Канцеларије за младе Управе ГО Обреновац Душко Крстић је рекао нешто више о овом програму у ком од сада могу учествовати и млади из Обреновца: 

– ЕВС даје младима могућност да као волонтери живе и волонтирају у другим земљама током највише 12 месеци. ЕВС је отворен за све младе, узраста од 18 до 30 година, без обзира на њихово образовање и претходно искуство. Учествовање у ЕВС-у је за волонтере бесплатно, а бивају им покривени трошкови превоза, становања, здравственог осигурања и исхране за све време трајања пројекта. Важно је нагласити да је учествовање у овом програму за волонтере потпуно бесплатно. Све организације које желе да пошаљу волонтера у инострантсво морају за то бити акредитоване, а наша Канцеларија за младе је прва канцеларија у Србији која је ту акредитацију добила. 

Програм “Млади у акцији” Европске уније намењен је младима у Србији и младима широм света, као и омладинским организацијама и онима који раде са младима. Програм ће трајати у периоду од 2007-2013. године, са укупним буџетом од 885 милиона евра, са циљем да промовише активно учешће младих И толеранцију, јача узајамно разумевање и охрабрује сарадњу на нивоу Европе у области рада са младима.

Председник општине Обреновац Жељко Јоветић је о значају добијене акредитације рекао: 

– Учешће у Европском волонтерском програму на директан начин подржава мобилност и неформално образовање младих. Млади могу од шест месеци до годину дана да проведу у некој страној земљи, а активности волонтера су осмишљене тако да доносе добробит локалној заједници у земљи где се сервис одвија. Волонтери често раде са децом, тинејџерима, особама са хендикепом, имигрантима, старим лицима, бескућницима и другим мањинским групама. ЕВС пројекти се, такође, могу бавити културом или заштитом животне средине.

База података о свим организацијама које су акредитоване да примају и шаљу волонтере је доступна на интернету (http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/) и пружа потенцијалним волонтерима могућност да сагледају шта све може бити тема њиховог сервиса.

Млада особа може много тога да добије, волонтирајући у страној земљи. Живећи и радећи у другачијој средини, волонтери упознају сами себе и, истовремено, уче како да се прилагоде другој култури, и стичу нове вештине. Волонтерски пројекти имају значаја и за локалну заједницу, која је волонтера угостила. Није предвиђено да у организацији-домаћину волонтери замењују запослене, већ да они својим ангажманом допринесу добробити саме организације и људи који су у њен рад укључени и њиме обухваћени као циљне групе. Поред тога, волонтер из стране земље даје пројекту интеркултуралну димензију, што може водити и ка развоју локалне заједнице.

Уколико имате адресу е-поште, а желите да добијате информације о ЕВС или међународним волонтерским камповима пријавите се на нашу листу kzm.obrenovac@yahoo.com.

Једном недељно су отворена врата за сва питања о ЕВС-у и дугорочном волонтирању. Можете доћи сваког четвртка у 15 часова, али се претходно најавите телефоном или мејлом на kzm.obrenovac@yahoo.com. Уколико не будемо у могућности да састанак одржимо, обавестићемо вас путем мејлинг листе.