Група београдских студената која је изумела соларни пуњач за мобилне телефоне, “Strawberry tree”, освојила је прво место на такмичењу за Европску награду за обновљиву енергију, у категорији смањења јавне потрошњe.

У конкуренцији 310 пројеката из целе Европе, пројекат је најпре ушао у ужи избор од 24 финалиста.

Награда ће бити уручена вечерас на церемонији у Бриселу. За ту прилику, јавни соларни пуњач постављен је испред зграде Европског парламента, тако да грађани Брисела ове недеље имају прилику да своје мобилне телефоне допуне помоћу изума српских студената.

Београдски студенти користе свој изум да би људима показали на који начин се све може искористити соларна енергија.

– У Србији су људи, ипак, мало више одушевљени, јер је цела идеја и концепт нов и непознат нашим људима – каже један од студената Милош Милисављевиаћ.

– Овде су мање-више чули, али и даље се изненађују, и даље је коментар да је идеја сјајна и да може бити јако корисна – наводи Милисављевић.

Соларни пуњач који је прошлог октобра постављен у центру Обреновца није било могуће пренети, па су студенти морали да у кратком року инсталирају нови.

– Успели смо да направимо нови пуњач и да га намонтирамо овде у Бриселу, тако да и грађани Брисела и представиници Европске комисије и Европског парламента могу да виде оно што смо донели да им покажемо – каже Милисављевић.

Београдски студенти су победили у конкуренцији 300 сличних пројеката, као најмлађи и једини финалисти изван ЕУ.

– То је предиван пример, јер је соларна енергија употребљена за пуњач мобилних уређаја, који на неки начин постаје место окупљања, пре свега, младих. Надамо се да ће награда за пројекат београдских студената допринети његовој промоцији не само у Србији, већ и у целој Европи – рекао је Патрик Ламберт, директор Европске агенције за конкурентност и иновације.

Одлазак “Strawberry energy” тима у Брисел помогли су Градска општина Обреновац, Секретаријат за заштиту животне средине, Привредна комора Србије, Електропривреда Србије, Рударски басен Колубара, Термоелектране и копови Костолац, ТЕ “Никола Тесла”, ПРОТЕНТ и ЈКП “Топловод” Обреновац. Министарство спољних послова је уз подршку Канцеларије за европске интеграције обезбедило транспорт експоната до Брисела. JAT airways је донирао авионске карте, а Аеродром “Никола Тесла” је покрио трошкове аеродромских такси.