Све вас за великим задовољством обавештавамо да је ишчекивању дошао крај. Почело је пријављивање на међународне волонтерске кампове.
Ове године, већ друге за редом, на међународни волонтерски камп се можете пријавити преко Канцеларије за младе Управе ГО Обреновац. Сви заинтересовани имају прилику да се пријаве и учествују на неком од преко 2500 волонтерских кампова у преко 60 земаља, уз минималне трошкове и у друштву вршњака из разних делова света. Квалитет и бројност кампова ове године појачава и чињеница да је 2011. година проглашена за Европску годину волонтирања од стране ЕУ.

Како би обележили почетак овогодишње сезоне кампова и што више волонтера укључили у размену, Градска општина Обреновац ће у склопу обележавања Европске године волонтирања обезбедити плаћење превоза до кампа за првих  20  младих волонтера  из Обреновца.

 
Онима који се по први пут сусрећу са волонтерским камповима, препоручујемо да за почетак посете  део о камповима за више детаља о самим камповима, како они изгледају, зашто се одржавају итд.

А затим и део за више детаља о процесу пријављивања, а и страницу са најчешће постављаним питањима. Након што се информишете, правац претраживач где вас очекује гомила сјајних кампова и на крај не заборавите да се пријавите. Од техникалија за ову сезону издвајамо да чланарина за Волонтерски сервис Србије ове године износи 4200 динара.
 
Међународни волонтерски кампови су краткорочни волонтерски пројекти и у просеку трају 2 недеље. Према различитим искуствима волонтера, волонтерски кампови јесу јединствено искуство за појединце, али и за локалну заједницу у којој се одржавају.
Сама идеја кампова настала је после Првог светског рата, као одговор на ратна уништавања, разједињавање народа и национализам. Окупљањем волонтера из земаља које су званично биле непријатељи, доказивано је да људи различитих националности, култура, опредељања, могу заједно да живе и раде на санирању последица рата и на тај начин превазилазе друштвено наметнуте баријере и препреке. Волонтерски кампови какве данас познајемо и организујемо нису се много променили од тих првобитних. Циљ је остао исти, да волонтери помогну локалним заједницама на решавању неког одређеног проблема, а за узврат имају на располагању бесплатан смештај и исхрану. И даље се окупљају млади из различитих земаља, заједно раде, живе, размењују искуства и стичу нова. За узврат се добро забављају, усавршавају језик, разбијају предрасуде, стичу нове вештине, познанства, искуства и осећај да више вреде. У последње време волонтерске активности добијају на значају због чињенице да је Србија добила закон о волонтерском раду, а и ЕУ је ову годину прогласила Европском годином волонтирања. 
За више информација обратите се Канцеларији за младе на 011 8724025 или пишите на мејл kzm.obrenovac@yahoo.com, а предлажамо да погледате и: