Председник Градске општине Обреновац Жељко Јоветић и директор Агенције за заштиту животне средине Момчило Живковић ће 24. фебруара у 11 часова званично отворити и пустити у рад аутоматску станицу за контролу квалитета ваздуха у Обреновцу.
Ово је једна од 28 станица које је донирала Европска Унија, а које су у склопу државног система мониторинга праћења квалитета ваздуха на територији Републике Србије.

 Агенција за заштиту животне средине је, после спроведене процедуре јавне набавке, пустила у пробни рад АМСКВ Обреновац – центар. Подаци са ове станице доступни су кроз коришћење Web апликација за приказ података из Државне мреже за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха.

Сагласно новом Закону о заштити ваздуха и ЕУ Директиви 2008/50/ЕЦ на овој станици ће се континуирано пратити следећи параметри квалитета ваздуха: Сумпор диоксид (SO2), Укупни азотни оксиди (NOx), Азот моноксид (NO), Азот диоксид (NO2), Угљен моноксид (CO), Озон (O3), Бензен-Толуен-Ксилен (BTX), Суспендоване честице (PM10, PM 2.5, PM 1) као и метеоролошки парамтери: брзина ветра, правац ветра, температура ваздуха, релативна влажност ваздуха и атмосферски притисак.

Планира се да се у програм рада АМСКВ Обреновац – центар укључи и одређивање садржаја тешких метала у суспендованим честицама.

Финансијска средства за набавку аутоматских анализатора, пратеће опреме и контејнера за смештај опреме обезбедио је Фонд за заштиту животне средине Републике Србије. Припрему локације и напајање електричном енергијом обезбедила је Градска општина Обреновац.