Председник ГО Обреновац Жељко Јоветић је заједно са члановима Савета за младе ГО Обреновац, Дејаном Цветковићем и Душком Крстићем, 25. јануара 2011. године боравио у посети Инфо центрима за младе у Осијеку и Вуковару  где су се упознали са принципима, моделом и начином функционисања оваквих сервиса за младе у Републици Хрватској.

Инфо центар за младе у Осијеку и Вуковару је пројекат Центра за социјална проучавања “Прони”. Центри су основани са циљем да младима омогуће приступ информацијама и осигурају потребну подршку у проналажењу одговора на питања младих, а функционишу уз подршку града Осијека, града Вуковара и Министарства обитељи, бранитеља и међугенерацијске солидарности у складу са Националним програмом за младе.

Инфо центри за младе нуде на једном месту широк спектар информација намењених младима. Радно време је сваким радним даном од 11 до 16 сати.  У то време млади могу посетити и користити могућности које Инфо-центар нуди: прочитати дневни новине, „сурфовати“ интернетом, „скинути“ нешто или одштампати, користити литературу и копирати уколико је нешто интересантно, сазнати нешто више о Европској унији, учествовати у радионицама и предавањима на различите теме, међусобно се информисати, информисати се о раду појединих удружења кроз изложене промотивне материјале и њихове презентације, питати све што их занима, тражити савет, решити неки лични проблем… У инфо центру млади могу пронаћи себе и радити оно што воле и знају, могу волонтирати, могу развијати  своје вештине и научити нешто ново, могу упознати нове људе и отворити себи нове могућности. Сваки инфо центар у Хрватској има свој Саветодавни одбор кога чине представници различитих институција са локалног нивоа и преко кога се одвија међусекторска сарадња.

Једна од мера Акционог плана за младе ГО Обреновац је оснивање омладинског ресурс инфо центра за младе. Искуства из Хрватске, као и препоруке Европске агенције за информације за младе и саветовање  – ERYICA ће  умногоме користити уколико дође до реализације ове мере. Савет за младе ГО Обреновац планира да постојеће активности Инфо центра Канцеларије за младе употпуни сервисама и услугама за младе које постоје у нашој локалној заједници, а које су недовољно координиране услед одуства кроссекторске сарадње. Идеја је да се у једном простору, под једним кровом, настави са активностима информисања, као и да се ту пружају услуге  каријерног вођења и саветовања, услуге Центра за социјални рад, саветовалишта за младе Дома здравља, НВО инкубатора, али и да садржи опрему коју појединци или омладинске групе могу бесплатно да користе. 

Осијек

 

 

 

Вуковар