У августу је у Баричу, Малој Моштаници и Мислођину проглашена ванредна ситуација како би се што пре почело са уређењем бујичног водотока који је пре пар месеци поплавио стотинак домаћинстава, проузроковао огромну штету, угрозио путеве дуж тока Баричке реке и саобраћај на Обреновачком путу.
Прошле недеље почели су радови на уређењу корита Баричке реке у Баричу. Председник општине Обреновац Жељко Јоветић је приликом обиласка радова у Баричкој реци рекао:

– У питању је деценијски проблем са којим се суочавају мештани Барича. Документација је спремана од 2008. године, а оно што је различито од неких предходних година је да смо ове године имали две огромне поплаве у овој месној заједници. Те поплаве су нас натерале да урадимо нешто брзо и конкретно. Желео бих да похвалим житеље Баричке реке који годинама живе са овом реком и опасношћу коју она носи. Они су на састанку који смо одржали у септембру показали велико интересовање и жељу да се овај пројекат заврши. На том састанку смо се договорили око свих детаља, око исплате и уговора јер смо морали да уђемо у њихово земљиште. Након тог договора донета је скупштинска одлука и добијена је сагласност на пројекат од Министарства животне средине и просторног планирања. Потом је ЈП за иградњу Обреновца расписало тендер и изабрало извођача радова. Следећих годину дана ће радници бити на Баричкој реци јер је посао уговорен за четири километра уређења корита Баричке реке.

У првој фази пројекта слива Баричке реке ради се санирање корита од моста на Београдском путу до 4 430 метра тока. По пројекту је предвиђено да се ради бетонско двогубо корито. Мало корито биће дубоко око пола метра и оно ће користити током већег дела сезоне када Баричка река није бујични поток веч нормално протиче. За екстремне ситуације, којих је ове године било због обилних падавина, користиће се веће корито које ће такође бити обложено бетоном.

– У првом делу од око 100 метара од моста дно и стране биће обложени каменим габионима који су се показали као најбољи за спречавање ерозије у случају бујичних наноса. Имаћемо 11 каскада на том растојању које ће служити да успоре речни ток и десет нових мостова. У питању је веома сложен пројекат и захвалио бих се становницима овог подручја који су нам изашли у сусрет и омогућили да машине наших извођача могу несметано да приђу до корита реке. Ако се настави добра сарадња са мештанима мислим да ћемо веома успешно и брзо све завршити. Очекујемо да се 100 метара корита до краја године обложи каменим габионима, а да у наредној години комплетно завршимо радове – изјавио је Светозар Добрашиновић, директор ЈП за изградњу Обреновца.

За уређење Баричке реке из општинског буџета опредељено је 200 милиона динара за четири километра проширења и бетонирања корита.
Главни пројекат за уређење корита предвиђа проширење и делом бетонирање речног корита, премошћавање тока на неколико места и изградњу ретензија – брана које ће зауставити бујицу, а онда контролисано испуштати воду тако да не може да поплави насеље.