Данас у подне је на градском тргу у Обреновцу постављен први јавни соларни пуњач за мобилне телефоне. То је први соларни пуњач такве врсте у Србији. Соларни пуњач за мобилне телефоне је изум тима “Strawberry energy”, који се бави истраживањем и развојем обновљивих извора енергије.

Будући да је мобилна телефонија данас једна од најбрже растућих индустрија у свету, потреба за допуњавањем батерија мобилних телефона (и осталих преносивих уређаја) постоји као реална потреба људи.

Соларни пуњач мобилних телефона за употребу на јавним местима има за циљ да коришћењем енергије добијене од Сунца понуди корисницима бесплатно допуњавање батерије мобилних телефона, и то онда када им је најпотребније, то јест када су ван кућа а батерија им је на измаку.

Опште карактеристике овог уређаја су следеће: бесплатно пуњење батерија мобилних телефона и других електронских уређаја, могућност пуњења више уређаја истовремено, коришћење еколошки чисте соларне енергије, енергетска независност, могућност рада ноћу и по облачном времену акумулирањем енергије, простор за седење са надстрешницом.

Вођа пројекта Милош Милисављевић истакао је да је тим студената пронашао добар начин да што више људи има корист од соларне енергије.

– Соларна енергија је још увек скупа за велику употребу, а ми је користимо тамо где можемо, а то су мали потрошачи. Према нашим истраживањима нигде у свету не постоји ништа слично, постоје пуњачи на аеродромима, али они су прикључени на мрежу и као такви немају неку посебну важност. Главна функција пуњача је, поред пуњења мобилних телефина, и промоција обновљивих извора енергије и подизање свести људи о томе да соларна енергија више није научна фантастика и нешто што гледамо само у филмовима – објаснио је Милисављевић.

Према његовим речима, унутар соларног пуњача се налазе акумулаторске батерије, које у апсолутном мраку могу нормално да раде и до 15 дана.

Данашњем свечаном отварању овог јединственог соларног пуњача присуствовали су председник општине Обреновац Жељко Јоветић, помоћник градоначелника Београда Александар Шапић, члан Градског већа Мирослав Чучковић, представници Агенције за енергетску ефикасност и ENEL-а, као и грађани Обреновца.

– Ово је први соларни пуњач за мобилне телефоне у Србији. Драго ми је да постоје људи који се не мире са чињеницом да се енергија добија само сагоревањем угља, већ и кроз идеје и практичан рад на реализацији пројеката за искоришћавање алтернативних извора енергије. Поред знања, продорности и самоуверености ови млади људи су показали и стрпљење, јер су желели да први соларни пуњач буде постављен у њиховом граду. Познато је да локална средина не прашта успех, али данас смо се уверили да је то предрасуда. Ови млади људи треба да буду узор другима, јер је ово доказ да је ствари могуће мењати, а ми смо ту, да као градска општина, подржимо све те идеје – рекао је председник општине Обреновац Жељко Јоветић.

Помоћник градоначелника Александар Шапић рекао је да је то историјски моменат јер овакав соларни пуњач не постоји нигде у свету.

Реализацију овог пројекта подржали су Градска општина Обреновац, ENEL и Агенција за енергетску ефикасност.