ЈП “Спортско-културни центар” и Републички завод за заштиту споменика културе – Београд организују изложбу “Тамнава – археолошка открића”. Свечано отварање изложбе је вечерас у 19:00 часова у галерији Спортско-културног центра.

На територији рударског басена Колубара констатовано је 35 археолошких локалитета. Од 2005. године на локалитетима Црквине, Масинске њиве и Јаричиште 1 извођена су истраживања која су због обима и значаја попримила карактер систематских мултидисциплинарних истраживања. Резултат истраживања су у целости истражена три праисторијска насеља и једна средњовековна некропола.

Низ праисотријских насеља на вишим платоима побрђа изнад долине Колубаре и њених притока представљају важну линију историјског кретања. Остаци насеља представљају доказ присуства и почетка развоја седелачког, земљорадничког начина живота на подручју средње Колубаре и Тамнаве. 

Посетиоци ће имати прилику да виде бројне предмете од глине, камена, кости који реконструишу живот првих земљорадника, рудара и металурга у 5. и 4. миленијуму п.н.е.