Свака река и њен слив чине разнолика станишта за врсте које обогаћују живот у њеном сливу – живот људи различитих култура, народа и земаља, што важи и за реку Саву, која протиче кроз четири државе: Словенију, Хрватску, Босну и Херцеговину и Србију. Дужина реке Саве од извора смештеног у западним словенским планинама до ушћа у Београду износи око 944 km. 

Њен слив, са површином од 97.713 km2, обухвата велики део територија Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе и мали део територије Албаније.

Како би се на што живописнији начин приказала богатства природе, вода, биолошка разноликост, животи људи, те различите културе у сливу реке Саве, као и потреба да се заштите све те природне лепоте и скрене пажња на одрживост развоја, проглашен је Дан реке Саве 01. јуна 2010. године.

ЈП за заштиту и унапређење животне средине Обреновац, у сарадњи са еколошким секцијама Техничке школе и Пољопривредно-хемијске школе, обележило је овај важан датум. Излет бродом на Сави због великих киша, лошег времена и високог водостаја није могао да се одржи 01. јуна, већ је реализован у септембру кад су се ученици вратили у школе и еколошке секције почеле са радом.

Ангажован је брод “Београд 25”, који вози екскурзије у разгледање Београда са река, и ученици су на овом излету урадили и презентације радова везане за реку Саву.