Четири средњошколца из Обреновца, од укупно тридесет младих из Србије, отпутовала су јутрос на једномесечни боравак у САД. Средњошколици ће боравити у градовима Портланд у Орегону и Лујвил у Кентакију, а њихова посета део је Програма за младе лидере у Србији (SYLP).

SYLP ученицима средњих школа и одраслим активним у раду са младима омогућава бесплатно упознавање америчког школства, културе, али и принципа омладинског активизма, а Канцеларија за младе општине Обреновац проводи овај програм други пут.

Путници у овој групи су из Кикинде, Зрењанина, Блаца, Сокобање, Смедерева, градских  општина Савски Венац и Палилула, док су из Обреновца отпутовали Катарина Стефановић, Матија Трајковић,Јована Ђорђевић и Моника Диздаревић.

SYLP, програм размена са САД, намењен је средњошколцима и одраслим који са њима раде, а одвија се под геслом: “Иди и види – врати се и подели”. Програм је академски и интерактиван, развија различите лидерске вештине учесника, а искуства стечена у Америци, увек се представљају вршњацима и локалној заједници.

Поред припрема за посету САД и самог путовања, SYLP подразумева и активности младих по повратку, при Канцеларијама за младе, школама или кроз неформално организовање, као и узвратну посету младих Американаца Србији.

Канцеларија за младе општине Обреновац успешно реализује програм другу годину за редом, у сарадњи са организацијом Грађанске иницијативе из Београда и World Learning из Вашингтона. Програм финансијски обезбеђује Одељење за образовање и културу U.S. State Department-a, а спроводи се уз подршку Амбасаде САД у Београду.