У петак, 26. маја 2017. године са почетком у 20 сати, у Галерији ЈП СКЦ “Обреновац” биће отворена изложба фотографија “Деведесете” аутора Срђана Вељовића. Фотограф Срђан Вељовић присутан је и активан на домаћој уметничкој сцени у излагачком и професионалном смислу преко 15 година. Његова фотографска пракса и опус се развијају кроз интензивно праћење и документовањеразличитих видова културног, друштвено- активистичког, урбаног живота како Београда, тако и Србије и региона у којима тематски и проблемски иницира и отвара бројна питања у вези са различитим социолоским, политичким и културолошким феноменима нашег друштва и региона. Вељовићев уметнички рад има у својој основи визуелно истраживање, употпуњено са промишљањем медија фотографије која може бити докуметарна или као уметнички израз.

Фотографски пројекат “Деведесете”, настајао је у периоду од 1987. године, од Осме седнице ЦК СКС, кад је Слободан Милошевић започео своју владавину, па све до 2000. године. Фотографије на изложби Деведесете представљају један ужи избор из обимне фотографске грађе настале у наведеном периоду. изложба је концептуално и и комплесно осмишљена и промишљена да публици представи неколико токова нарације: призори војничког живота из 1988. године, свакодневни живот у ратним околностима и економској кризи, живот на студентским и грађанским протестима, НАТо бомбардовање Југославије, урбани клупски живот Београда, јавне манифестације отпора и победе над НАТО пактом.

Изјава аутора Срђана Вељовића:

”Серија фотографија 90-те покрива период од 1987. до 2000. године, тачније, време владавине Слободана Милошевића. Сво то време сам фотографисао, прилично учестало. Посматрајући их из перспективе 2017. године, чини ми се да те фотографије спрам тадашње стварности имају мање документаран, сведочећи однос. Њима се више документује жеља и напор за успостављањем простора нормалности и слободе. То се могло постићи само малим актима субверзије, симболичким чиновима који имају споредни, попречни положај спрам прећутаног, никад испричаног наратива 90-тих.“