Центар за грађанско деловање уз подршку Канцеларије за младе Градске општине Обреновац у петак, 13. августа 2010. године, у 16.00 часова у излетничкој шуми Забран код Обреновца обележава Светски дан леворуких. Све посетиоце, леворуке, али и оне који то нису, очекује добра забава. Потребно је само понети добру вољу и расположење.

Свака тринаеста особа на планети не пише десном руком, а леворуки су се изборили и за свој дан – 13. август, који се обележава свуда у свету. Некада анатемисане као смотане и невеште, људе који пишу и већину послова обављају левом руком данас, срећом, скоро нико не покушава да натера да пишу десном руком, већ покушавају да разумеју како то изгледа живети у свету “дешњака”. Тринаест одсто леворуких у свету и даље се сусреће са великим тешкоћама.

Само неки од проблема са којима се такви људи суочавају су сипање кафе из џезве, отварање конзерве или сечење маказама. Наравно да их лако превазилазе, али шта кад су на послу суочени са апаратима прављеним за дешњаке?

Деца која су у основној школи изразила склоност да пишу левом руком, до скоро су приморавана да промене страну и науче то да раде десном. Истраживања су показала да то може да изазове негативне последице, попут психичких сметњи, проблема у школи, проблема са говором и сл. Пре се доминација леве руке није сматрала за “најнормалнију” појаву, па су леворуки били изложени многим предрасудама.
Најбоље је пустити дете да само одлучи којом руком ће обављати све што му треба. Научници немају јединствен став о томе који је узрок леворукости. Сигурно је да је та особина урођена.

Последњих 100 година број леворуких се готово учетворостручио, па сада око 13 одсто становништва пише левом руком. Стручњаци сматрају да се леворукост, односно деснорукост одређује још у пренаталном периоду, јер се зна да се у породицама које имају бар једног леворуког родитеља 10 до 12 пута чешће рађају леворука деца. Деца врло рано показују своју опредељеност да ли су дешњаци или леворуки. Ако је развијенија лева половина мозга, особа је дешњак, а ако је развијенија десна страна мозга, она је леворука. Научници се баве разлозима настанка, испитивањима психолошких карактеристика – како функционише мозак и моторика леворуких. У ту појаву укључене су и индустрија и трговина – праве се маказе за леворуке и многи други инструменти.

Генерално гледано, леворуки људи су индивидуалисти, креативни, интуитивни, размишљају брже и стратешки, имају необично добру музичку меморију, осећај за пропорције, па су зато веома заступљени у уметности и архитектури.

Неке познате леворуке личности :
Јованка Орлеанка, Цезар, Александар Македонски, Наполеон Бонапарта, краљица Елизабета, Фидел Кастро, Че Гевара, Бетовен, Бах, Николо Паганини, Никола Тесла, Микеланђело, Леонардо да Винчи ,Чарли Чаплин, Пол Макартни, Роберт Де Ниро, Киану Ривс, Марадона…