most1

most1Радови на изградњи аутопута на Коридору 11 од Сурчина до Обреновца, у дужини од 17,6 километара, почели су данас у Баричу у присуству премијера Србије Александра Вучића.

Вучић је поручио да је захвалан пријатељима из Кине, са којима је, после дугих и не лаких преговора, потписан уговор за ту деоницу аутопута.

Наводећи да је реч о 208 милиона евра, Вучић је рекао да је Србија могла да потпише уговор тек када је финансијском дисциплином и одговорношћу заустављен раст јавног дуга.

Вучић је навео да ће у току ове године бити завршен пут од Обреновца до Чачка.

То, каже, много значи за Обреновац, Стублине, Уб, Словац, Лајковац али и за Мионицу, Непричаву, Ваљево, Милановац и Чачак.

Свечаности су присуствовали и потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг и генерални директор кинеске компаније “China Communications Construction Company Ltd”, која је главни извођач радова, Лу Шан.

Радови су вредни 233,6 милиона долара, а финансирају се из зајма Ексим банке Кине, а уговорени рок за завршетак радова је 32 месеца.

Предвиђена је изградња аутопута (Е-763) у пуном профилу са четири возне и две зауставне траке.

Према комерцијалном уговору, домаће фирме ће учествовати 49 одсто од укупне вредности пројекта.

most2

Поред изградње трасе пута са комплетном инфраструктуром – електроинсталације, трафостаница, телекомуникациона и саобраћајна опрема, пројекат укључује и изградњу моста преко Саве и ушћа Колубаре дужине 1.766 метара, надвожњака преко железничке пруге Остружница-Батајница, као и две петље – Сурчин и Обреновац.

Аутопут Сурчин-Обреновац ће омогућити спајање Коридора 11 са Коридором 10, преко обилазнице око Београда на петљи Сурчин.

Заједно са деоницама у изградњи Обреновац-Уб и Лајковац-Љиг, чија је укупна дужина 50,2 километара и већ завршеним деоницама Уб-Лајковац 12,5 км и Љиг-Прељина 40,3 км биће повезан пун профил аутопута дужине 120 км од Београда до Прељине.

Како је раније најављено, крајем ове године биће завршен аутопут од Обреновца до Прељине у укупној дужини од 103 километара.

most3

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић нагласио је да је ово историјски тренутак за општину Обреновац.

– Дочекали смо овај историјски тренутак, а пре свега желим да се захвалим грађанима Обреновца којима данас по киши није било тешко да присуствују овом догађају и да сви заједно прославимо овај наш заједнички успех. Почетак ових радова представља сигурну будућност за Обреновац, од безбедности у сабраћају до економских показатеља који ће бити далеко бољи собзиром на проточност робе и добара, а пре свега нашу везу са ауто-путем. Ми смо овим почетком радова дефинитивно забетонирали, попут овог стуба на мосту, нашу светлу будућност јер без ауто-путева нема развијених и богатих градова, без ауто-пута нема останка младих људи у Обреновцу, без ауто-путева нема других напредака било да је то пољопривреда  или неки други део развоја нашег града. Ми ћемо на овом градилишту бити наредне три године, и зими и лети, и по киши и подарићемо овај велелепни пројекат нашим грађанима. За само неколико дана имаћемо отварање прве фабрике „Меи Та“,  почетак изградње друге фабрике, а морам ексклузивно да кажем да ћемо овде имати још једну фабрику и то једну врло моћну и озбиљну италијанску компанију – најавио је Чучковић.

{youtube}HpotfBZKSzk{/youtube}