baeb6e0918554d08af65637a40db7887 2005828816 Medium

baeb6e0918554d08af65637a40db7887 2005828816 MediumГрадоначелник Београда Синиша Мали обишао је са председником општине Обреновац Мирославом Чучковићем пољопривредно газдинство породице Ђурић у селу Грабовац. Он је том приликом упутио позив свим београдским пољопривредницима да учествују на конкурсима за субвенције, рекавши том приликом да је Град Београд за ову годину издвојио 120 милиона динара у ову сврху. 

Мали је истакао да постоји жеља да се пољопривреда врати на место које је некада заузимала, јер грађани Обреновца, Младеновца или Лазаревца морају имати исту подршку града као и становници осталих делова Београда. 

– Велико је задовољство обићи ово газдинство и видети пластенике који су направљени уз помоћ Града Београда. Ово је пример како се паметним инвестицијама може подржати породични бизнис, запошљавање и производња здраве хране. У пластеницима се тренутно гаје ротквице, ускоро следе краставци и парадајз, а све то завршава на београдским пијацама – рекао је Мали. 

Према његовим речима, Град Београд је ове године издвојио за субвенције у области пољопривреде три пута већи буџет него што је случај био у протеклим годинама.

– Јавни позив је у току и позивам све људе који се баве пољопривредом на територији Београда да искористе ту прилику. Субвенције су намењене за замену механизације, изградњу пластеника, противградне мреже и системе за наводњавање, сточарство и пчеларство – истакао је градоначелник. 
Он је додао да је ово одличан пример подстицања запошљавања, јер млади сада имају разлог да остану у свом граду или селу, а не да егзистенцију траже у иностранству. 

– Не треба заборавити да је основна школа у Грабовцу крајем децембра добила нову фискултурну салу, гради се фабрика „Меита” такође на територији ове општине и све то мене као градоначелника чини срећним. Заједно са председником општине Обреновац и градским секретаром за привреду радимо на томе да наши пољопривредници попут данашњег домаћина могу успешно да се баве својим послом, да га развијају и шире. Овде можете да видите 25 малих пластеника сопствене израде, али и два велика савремена које је ово газдинство добило уз помоћ града. Сигуран сам да је овај вид подршке прави потез и наставићемо да подржавамо пољопривреднике на територији града Београда – закључио је Мали. 

Секретар за привреду Милинко Величковић појаснио је детаље везане за рокове трајања појединачних конкурса. Како је рекао, до 15. марта на конкурс могу да се јаве пољопривредници који желе куповину трактора, до 18. марта за пчеларство, а до 30. марта отворен је конкурс за повртарство и воћарство. 

baeb6e0918554d08af65637a40db7887 2196215373 Medium

Домаћин Душан Ђурић  рекао је да им је помоћ Града Београда умногоме олакшала посао, јер у новим великим пластеницима може да се ради по цео дан, док у малим после девет часова ујутру лети постаје неподношљиво. 

– До сада сам могао да имам само два усева у току године, али са новим пластеницима се то променило па можемо да постигнемо и три усева за календарску годину – рекао је Ђурић.

Члан Већа Градске општине Обреновац Александар Богићевић нагласио је да поред субвенција града Београда и општина Обреновац нуди пољопривредницима погодности. Реч је о бескаматним кредитима за које регистрована пољопривредна газдинства могу конкурисати. Богићевић је додао да је велико интересовање и да се уз помоћ ових субвенција бележи пораст пољопривредних домаћинстава из године у годину.