IMG 20170202 132812

IMG 20170202 132812Закон о високом и средњем образовању дефинисао је могућност да средње стручне школе пруже прилику да у законским оквирима привреда финансира образовање појединих ученика за профиле који су њима потребни за даљи рад. У складу  са тим општина Обреновац по налогу Министарства просвете упутила је писмо свим привредним субјектима у Обреновцу који су заинтересовани за сарадњу, са питањем на који начин од понуђених десет желе да финансирају образовне профиле. У складу са одговорима привредника од следеће школске године у Обреновцу у оквиру дуалног образовања ђаци ће моћи да бирају између четири образовна профила: оператер машинске обраде, бравар-заваривач, пекар и месар. Ови занати су неопходни тржишту а средњошколци  ће се школовати за њих, привредници ће финансирати обуку и репроматеријал за рад. 

Иако нас храбри ниво опреме која постоји у нашим средњим школама Пољопривредној и Техничкој школи истина је да велики броји ученика који похађа наставу  користи те машине и опрему, то ће бити брз пут до њихове добре професионалне каријере. То значи да могу одмах  у току школовања и након школовања да се запосле, да не буду на Националној служби за запошљавање ни један дан и да имају добре плате на основу заната који имају у рукама. Ми смо као општина упутили писмо у складу са договором са Министарством просвете и  добили смо званично одобрење за четири профила,на основу тога што привреда даје сагласност да жели да финансира и велика предузећа државна, општинска и приватна. На тај начин ћемо пружити могућност да више стотина обреновчана који данас размишљају о томе коју ће средњу школу уписати имају тачно смернице државе које казују да ли тржиште ту врсту ангажовања тражи и како ће лако доћи до посла одмах после школе. Ова четири занимања омогућена су од стране заједничке координације Министарства просвете, општине и предузећа која ће заједно са нама то да финансирају. Подразумева се и директно финансирање ученика који иду на праксу као и финансирање њиховог пута, хране и свега што им је неопходно репроматеријала, машине и опреме за школе као и финансирање осталих предавача где ће бити акценат суштинско практично оспособљавање свих ученика да одмах након завршетка школе запоседну своје радно место и крену да доприносе пре свега свом послодавцу и свом кућном буџету- рекао је председник општине Мирослав Чучковић.
 
Школа је свакако била у обавези да истражи наше привредно тржиште и оно што се показало изјавама које смо прикупили од предузећа. Сва наша занимања у трогодишњем образовању су тражена-рекла је Рајка Бабић директорка ” Техничке школе”.
 
Јавно комунално предузеће” Топловод” већ шест година ради са ђацима техничке школе који долазе на праксу у ово предузеће.Они су код нас под покровитељством овлашћеног и обученог ментора који је обучен у “Гизу” у Немачкој организацији са комплетном опремом и материјалима. Учествују активно у процесу рада. То заиста резултира да и пре овог законског оквира Министарство финансира одељење вариоца и бравара захваљујући сарадњи са ЈКП “Топловод”. Наравно добијањем законског оквира очекујемо интезивније интересовање деце- рекао је Борис Ивковић директор ЈКП” Топловод”.
 
Средином фебруара знаће се  која ће се занимања уписивати следеће године. Најреалније што се нас тиче  с обзиром да је трећи степен актуелан у дуалном образовању су пекари и месари. Сматрам да ће дуално образовање дати изузетне резултате- рекао је Драгољуб Златановић директор ” Пољопривредно- хемијске школе”.