erasmus-logo

Градска општина Обреновац, односно Канцеларија за младе, је данас добила акредитацију за примање иностраних волонтера у оквиру акције Европски волонтерски сервис – ЕВС програма Европске уније Ерасмус +, као прва општина у Србији. ЕВС даје младима могућност да као волонтери/ке живе и раде у другим земљама током највише 12 месеци. ЕВС је отворен за све младе, узраста од 18 до 30 година, без обзира на њихово образовање и претходно искуство.

Активности волонтера/ке су осмишљене тако да доносе добробит локалној заједници у земљи где се сервис одвија, али и да имају јасно дефинисан образовни циљ за самог/у волонтера/ку.

Волонтери/ке често раде са децом, тинејџерима, особама са хендикепом, имигрантима, старим лицима, бескућницима и другим мањинским групама. ЕВС пројекти се, такође, могу бавити културом или заштитом животне средине.

Учествовање у ЕВС-у је за волонтере/ке бесплатно, а такође им бивају покривени трошкови становања, здравственог осигурања и исхране, за све време трајања пројекта. Охрабрује се укључивање младих из мање подстицајних средина, што је уједно и један од општих приоритета Програма.

Млада особа може много тога да добије волонтирајући у страној земљи. Живећи и радећи у другачијој средини, волонтери/ке упознају сами/е себе и, истовремено, уче како да се прилагоде другој култури, и стичу нове вештине. Волонтерски пројекти имају значаја и за локалну заједницу која је волонтера/ку угостила. Није предвиђено да у организацији – домаћину волонтери/ке замењују запослене, већ да они својим ангажманом допринесу добробити саме организације и људи који су у њен рад укључени и њиме обухваћени као циљна/е група/е. Поред тога, волонтер/ка из стране земље даје пројекту интеркултуралну димензију, што може водити и ка развоју локалне заједнице.

Све организације које желе да пошаљу волонтера/ку у иностранство или пак угосте младу особу из неке стране земље, морају за то бити акредитоване. Канцеларија за младе је од данас акредитована за примање и слање волонтера у оквиру акције Европски волонтерски сервис програма Европске уније Ерасмус + под бројем 2016-1-SI02-KA110-013854.