20160713 114706

20160713 114706У склопу уређења свих канала на територији Градске општине Обреновац, након прикупљања неопходне документације, почели су радови на каналској мрежи дугој 76,4 км и реконструкцији шест црпних станица. 

Приликом обиласка радова на уређењу корита Баричке реке председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да су резултати забрињавајући.
 
– 200.000 кубика седимената биће однето из свих канала у Обреновцу. Ту има и тешког метала и никла и животна средина је угрожена по ономе што можемо видети у каналима. Оно што је овај пројекат показао је да је једна ствар одбрана од поплава, а потпуно друга заштита животне средине и здравља свих грађана Обреновца. Током јула ће бити расписан међународни тендер у Бечу за општину Обреновац и његова вредност је око 3 милиона евра. У извођење радова улазимо након пољопривредне сезоне, јер ће велики број грађевинских машина бити уз њиве широм целе територије, од Грабовца, до Скеле, Младости и централних канала као што су Купинац и Тамнава. Посебну пажњу посветићемо да се тешки метали и седименти који су опасни по здравље људи на сигуран начин уклоне из канала. Поразна је чињеница колико смо били неодговорни према животној средини широм нашег града – додао је Чучковић.
 
20160713 114439
 
Директор Јавног предузећа за изградњу Обреновца Милан Марошанин рекао је да је ово локација где се раде најтежи радови.
 
– Тренутно се изводе радови на измуљивању корита Баричке реке. Упоредо са овим радовима на терену код извођача радова праве се блокови који ће овде бити постављени. После ове деонице идемо на осталих 7 деоница, потом на мост за који чекамо грађевинску дозволу. Задовољни смо динамиком радова, посебно на овом делу где нисмо очекивали оволику количину муља – нагласио је Марошанин.
 
За санацију корита Баричке реке опредељено је 40 милиона динара, а средства су добијена од Скупштине града Београда и Канцеларије за јавна улагања.
 
{youtube}deiP7cHtVdE{/youtube}