2016-SZ-Turneja-Twitter-cover-01-1024x500-768x375

2016-SZ-Turneja-Twitter-cover-01-1024x500-768x375Филмски фестивал Слободна Зона” овог пролећа креће у десету јубиларну турнеју широм Србије. Пет најбољих филмова са прошлогодишњег фестивалског програма, по избору публике и селектора, током априла и маја представиће се публици у Обреновцу у Друштвеном центру Фондације за младе Обреновца, на адреси Краља Александра Првог 59.

Предводник овогодишњег репертоара је, до сада најубедљивији победник по избору публике Слободне Зоне”, филм Дугме од седефа” чилеанског редитеља Патрисија Гузмана.

Визуелно фасцинантан, емотиван и фактографски, Дугме од седефа” спаја невероватне чињенице о утицају и значају воде за човечанство, док се истовремено окреће домородачком становништву чилеанске Патагоније, десеткованом од стране првобитних колонизатора, а затим готово докрајченом бруталношћу Пиночеовог режима.

На репертоару овогодишње Турнеје налази се и филм исландског редитеља Гримура Хаконарсона Овнови”, црнохуморна прича о два брата фармера које након четири деценије свађе и међусобног игнорисања, спаја трагична вест о болести посебне расе овнова које њихова породица гаји генерацијама.

Публици ћемо током Турнеје представити још једно светски признато остварење нове чилеанске кинематографије. Филм Клуб” Пабла Лараина је дело контроверзне тематике о групи свештеника на покајању”, изопштених на приобално насеље због бројних криминалних дела које су починили – од злоупотребе деце до трговине новорођенчади невенчаних мајки.

Посебно фестивалско изненађење, филм Плес са Маријом”, представља Марију Фукс, аргентинску плесачицу која је цео живот провела обучавајући људе свих животних доба плесу, добробити музике и покрета за људско тело и дух, нарочито оних са менталним и физичким потешкоћама. На прагу деведесете године, Марија се суочава са ограничењима које јој сопствено тело намеће и открива да сама себи постаје најзахтевнији ученик.

На овогодишњем репертоару Турнеје налази се и The Yes Men су револтирани”, еколошки документарац о активистичком двојцу иза имена The Yes Men” и њиховој вишегодишњој бескомпромисној борби са светским корпорацијама и владиним институцијама – за подизање свести о утицају нехајне индустрије на климатске промене, користећи ситне преваре и духовите сплетке.

Распоред пројекција:
28. април у 21 час – Дугме од седефа”
5. мај у 21 час – Овнови”
12. мај у 21 час – Клуб”
19. мај у 21 час – Плес са Маријом”
26. мај у 21 час – The Yes Men” су револтирани”

{youtube}U0iR5ed_Yis{/youtube}