Svadbeni-obicaji-u-obrenovackoj-Posavini

Svadbeni-obicaji-u-obrenovackoj-PosaviniИзложбеном поставком „Свадбени обичаји у обреновачкој Посавини” Библиотека „Влада Аксентијевић” учествује у „Ноћи музеја” у суботу, 21. мајау складу са датумом европске Ноћи музеја. Планирано време трајања програма је од 17:00 до 01:00 час после поноћи.

Изложбена поставка хронолошки прати све важне моменте свадбених обичаја у обреновачкој Посавини од почетка XX века до наших дана. Поставку чине различити документи, позивнице, честитке, венчанице, свадбена одела, девојачка спрема, мираз, буклија, свадбени венац, прстење и други предмети у вези са свадбеним обичајима у градској и руралној средини.

Значајан део поставке чини богата збирка фотографија из завичајног одељења библиотеке и приватних колекција обреновачких породица. Посебан сегмент изложбе биће посвећен свадбеним обичајима обреновачких Рома. На изложбеним паноима ће бити презентовани резултати етнолошких истраживања венчаних и свадбених обичаја (веридба, позивање на свадбу, момачко и девојачко вече, кићење сватова, гађање јабуке, куповање и извођење младе, свадбена поворка, венчање, наконче, преношење младе преко прага, младеначка торта, даривање младе, котаричари, повођани…). У припреми ове изложбе остварена је сарадња са Народним музејом из Ваљева, матичном службом ГО Обреновац, обреновачком црквом и манастиром у Грабовцу.

Додатним садржајима биће допуњена изложбена поставка с циљем да се посетиоцима дочарају сви елементи свадбених обичаја и весеља у различитим историјским периодима. Планирано је кићење фијакера и аутомобила, припремање рузмарина, свадбеног венца, извођење свадбарских песама… Сви посетиоци изложбе биће третирани као гости на свадби, дочекани од стране хармоникаша, окићени рузмарином, послужени младеначком тортом, а планирано је и право венчање у библиотеци…