VUL 8374

VUL 8374У Градској општини Обреновац данас је одржана конференција за медије поводом најављених појачаних падавина у наредним данима. Због предострожности је у сарадњи са предузећем А.Д. „Драган Марковић” одлучено да се пољопривредницима из месних заједница Пољане, Конатице и Дражевац омогући премештај стоке на фарму у Орашац. 

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић је пренео закључке са Републичког штаба за ванредне ситуације.
 
– Званичне информације са градског и републичког штаба за ванредне ситуације, на којима се обратио директор Републичког хидрометеоролошког завода Србије, су да ће током ноћи бити максималних два литра кише по квадратном метру. 10. марта се очекује максимално између 10 и 20 литара на територији Београда, а у петак, 11. марта, пет литара. То су падавине које су уобичајене за ово доба године и које нису проблематичне за територије Београда и Обреновца. Најављена количина од двадесет литара је допринела да понудимо прилику пољопривредницима из небрањеног дела у Конатицама, Дражевцу и Пољанама да крупну и рогату стоку изместе на неколико дана на сигурно у Орашац. Чињеница је да се озбиљно разматра дојава руских служби која се тиче много већих количина падавина од оних које је пројектовао РХМЗ, али је то нешто што ће бити помно праћено од стране свих безбедоносних структура на терену у Обреновцу. Очекујемо и посету министра одбране у наредна два дана у Обреновцу – рекао је Чучковић.
 
Он је додао да су водостаји још нижи него приликом данашњег обиласка и да наредних дана нема бојазни да ће бити великих проблема у Обреновцу. 

– Сава је порасла у претходних 24 сата 18 центиметара и то није значајан пораст, али с обзиром да су сви проблеми које имамо у западној Србији од дринског слива, а Дрина мора се улије у Саву. Контактирали само извршног директора ЕПС- уз молбу да учини све како би устава на Ђердапу била пуштена, како би пао ниво Дунава и Саве и оборио притисак који имамо из правца ове две реке. У току дана и у наредним данима вршиће се мониторинг са земље и из ваздуха. Сви ресурси су нам на располагању и неће проћи ниједан тренутак  да не видимо како се развија ситуација и о томе обавестимо јавност – казао је Чучковић.
 

Александар Богићевић, члан Већа градске општине Обреновац, рекао је да премештај стоке превентивна мера.
 
– Ово је мера искључиво за мештане небрањеног подручја у три месне заједнице Пољане, Конатице и Дражевац. Од 8 сати ујутру, од четвртка, 10. марта сви који желе могу превести стоку на фарму А. Д. „Драган Марковић” у Орашцу. За оне који немају довољно хране обезбедили смо довољне количине за седам дана колико је планирано да стока буде тамо смештена. Такође, обезбедили смо превоз за све који нису у могућности да самостално превезу стоку до фарме у Орашцу – рекао је Богићевић. 

Бројеви телефона на који се пољопривредници могу јавити у вези превоза и смештаја стоке у Орашац су: 064/8322-824 и 069/867-2011.

 
{youtube}KbezabX-pFc{/youtube}