20160128 184204

20160128 184204Трибина о актуелним темама у пољопривреди одржана је јуче у Спортско-културном центру „Обреновац”.

О актуелним темама у пољопривреди говорили су  представници Пољопривредне саветодавне и стручне службе „Падинска Скела” (ПССС) и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН).

Драган Марковић, саветник Задружног савеза Србије, је рекао да је организација оваквих трибина добра, јер се произвођачи упознају са актуелним стањем у пољопривреди и са тенденцијама у окружењу.

– Ја сам говорио о земљорадничком задругарству, јер земљорадничка задруга омогућава стварање финалног производа и излазак примарног пољопривредног произвођача на тржиште финалних производа, где се врши примарна расподела и где се све решава – додао је Марковић.

О актуелној теми у вези значаја и контроле плодности земљишта говорили су стручњаци из Пољопривредно саветодавне и стручне службе „Падинска Скела”.

– Анализа земљишта може у великој мери утицати на принос и трошкове производње. Пољопривредни произвођачи су могли да се упознају са значајем анализе плодности земљишта, а такође и са могућношћу да сваке године могу да обаве анализу плодности земљишта за 10 узорака и то важи за сва регистрована пољопривредна газдинства – рекао је Младен Павловић из Саветодавне службе „Падинска скела“.

На трибини је било речи и о важности матичне евиденције у сточарској производњи, првенствено у говедарству и овчарству.

– Циљ овог предавања је да се пољопривредни произвођачи упознају са корацима које је неопходно направити како би остварили права на субвенције које даје Министарство пољопривреде и заштите животне средине. За ову годину ти подстицаји су били 25.000 за квалитетне млечне приплодне краве, односно 7.000 динара за квалитетне овце и крмаче – казала је Радмила Бескоровајни из Института за примену науке у пољопривреди.

У Комисији за пољопривреду кажу да је ово прва у низу трибина за пољопривреднике које ће у овој години организовати Градске општина Обреновац.

– Драго ми је да је велики број пољопривредника дошао на ову трибину. Теме о којима се говорило су теме за које су сами произвођачи показали интересовање – рекао је Александар Богићевић, председник Комисије за пољопривреду ГО Обреновац. 

{youtube}YKlyRBeBqC0{/youtube}