VUL 3606

VUL 3606У Градској општини Обреновац одржан је радни састанак са представницима Института за примену науке у пољопривреди. 

Према речима директорке института Снежане Јанковић циљ посете је да се повећа конкурентност пољопривредних произвођача са територије општине Обреновац.
 
– Ми смо препознали повећану потребу пољопривредних произвођача са територије Градске општине Обреновац у различитим областима. Наши произвођачи нису конкурентни на тржишту наше земље, а ни ван тржишта Србије. Ми смо ту да помогнемо и да кроз едукативни и стручни рад они добију што више знања и информација које би применили у својим газдинствима. Са Градском општином Обреновац сарађујемо преко десет година и радили смо доста на одгајивачко селекцијском програму. Тренутно преко 500 пољопривредних произвођача успева да оствари субвенције од стране ресорног министарства. Како је сада повећана потреба, договорили смо се да повећамо наше присуство у Обреновцу и на терену. Такође ћемо заједно са Комисијом за пољопривреду и стручном службом из Агроекономика, која је плаћена из буџета Србије, оргнизовати различите едукације, трибине и зимске школе – казала је Јанковић.
 
Члан Већа градске општине Обреновац Александар Богићевић казао је да ће запослени у Институту за за примену науке у пољопривреди боравити у Обреновцу два дана недељно.
 
– Одличну сарадњу коју имамо са Институтом за примену науке у пољопривреди сада проширујемо и од ове недеље сваког уторка и четвртка два службеника института ће бити у просторијама Канцеларије за пољопривреду градске општине Обреновац. До сада је пракса била да се једном недељно примају пољопривредни произвођачи који желе да оматиче своја грла. Сада ће то бити два пута недељно, али ће одлазити и на терен до самих произвођача – најавио је Богићевић.
 
Радмила Бескоровајни, из Института аз примену науке у пољопривреди, рекла је да је за матичење грла неопходно испунити три основна услова.
 
– Први је да грла буду у програму здравствене заштите, други је да грла имају потпуно порекло, а то значи да се знају две генерације предака и трећи предуслов је да грла буду класирана и оцењена на селексијским смортама. Смотре на територији Градске општине Обреновац ради Институт ПКБ Агроекономик. Уколико одгајивачи испуњавају ова три предуслова њихова грла могу бити уведена у матичну евиденцију, а то значи да имају право да остваре подстицаје о генетском унапређењу које даје Министарство пољопривреде – објаснила је Бескоровајни. 
 
{youtube}57yw7ZBXVRA{/youtube}