NaVesluPricaS02E03 MiletaProdanovic 001

NaVesluPricaS02E03 MiletaProdanovic 001У уторак, 15. септембра, у 9:55 и 15:04 на РТС-у 2 биће емитована трећа епизода премијерне београдске сезоне ТВ серије На веслу прича” у којој ће на веслу своју причу испричати писац и сликар Милета Продановић, професор ФЛУ у Београду.

Млад, младунче, дете… Пут који можемо да му приуштимо. Пропусност друштва. Важност штива превазилази важност хране. Шта ако погрешно скрене? Пакао је иза ћошка. Или умемо да жмуримо из све снаге?

У трећој епизоди друге сезоне ТВ серије „На веслу прича“ Милета Продановић сликовитом метафоричном персонификацијом доноси актуелност дилема нашега живота причом „Младунче“.

Професор Продановић сматра животну средину одлучујућим политичким питањем:

– Животна средина није омеђена државним границама. Неки белај који се деси с друге стране границе пођеднако афектира и оне богатије, с друге стране границе. Ја мислим да ће баш екологија, и та свест да планета можда неповратно одлази у неком лошем правцу, негде и учврстити опредељење ове средине да се у даљем току догађаја чвршће приљуби оном полу европске и светске политике који гарантује озбиљније стандарде животне средине.

Прича „Младунче“ је за ову прилику адаптирана једна од приповести из актуелне збирке „Агнец“, по речима аутора:

– Ја волим ту причу, чини ми се да на више начина додирује тему односа према природи. Она јесте ишчашена, и није само метафора о екологији, него шире стварности у којој нажалост живимо.

Милета Продановић, рођен је 1959. године у Београду, писац је и сликар. Предаје на Факултету ликовних уметности у Београду. Објавио је 10 романа, 4 књиге прича, по 2 књиге путописа и есеја и 1 збирку поезије. Његови радови превођени су на 12 европских језика. Излагао је у земљи и иностранству. Награђиван.

{youtube}UKSs7QVarYg{/youtube}

Редитељ, продуцент, аутор оригиналног концепта: Растко Шејић; композитор, монтажер тона: Владимир Лешић; камера: Часлав Петровић (ДП), Марко Ристић; монтажер: Милан Пејновић; дизајнер: Зоран Мујбеговић; менаџер продукције: Слободан Видић; спикер: Александар Новаковић; чамџије: Љубомир Миљевић, Срђан Русић, Јово Чанак; интро анимација: Коста Миловановић, Мирослав Спајић.

Пројекат подржала: Градска управа града Београда – Секретаријат за заштиту животне средине
Подршка: 350.org и Climate Action Network Europe
Продукција: Удружење „Шта хоћеш“