Поводом 9. маја, Дана Европе и Дана победе над фашизмом, Канцеларија за младе општине Обреновац, уз подршку Техничке школе, плесног студија Идеа и Pasco пројекта, организује у суботу обележавање овог датума на градском тргу у Обреновцу од 11 до 13 часова

Канцеларија за младе поставиће на тргу свој штанд на ком ће суграђани моћи да добију информације и материјал на следеће теме: “Студирање у Европи”, “Путовање без виза за грађане Србије” и “Европска Унија и Србија”. Са грађанима ће о европској перспективи и вредностима разговарати председник општине Жељко Јоветић и волонтери Канцеларије за младе. 

Основна идеја овог окупљања је да грађани, на један опуштен и неформалнан начин, размене своја мишљења и ставове о Европској унији и њеним вредностима.  

Све посетиоце очекују и два перформанса изненађења.  

Историјат ЕУ 

1950. године у Паризу је, упркос претњама које су се надвијале над целом Европом од избијања Трећег светског рата, француски министар спољних послова Роберт Шуман прочитао светској јавности декларацију којом је позвао Француску, Немачку и друге европске земље да удруже своју производњу угља и челика у “прво конкретно стварање Европске федерације”. Министар Шуман је предложио стварање наднационалне институције која би управљала индустријом угља и челика, сектором који је у то време представљао основу војне индустрије. Стављањем под контролу овако значајне индустрије, будући рат или сукоб би био незамислив. Све је почело тог дана. Зато је на самиту лидера Европске уније у Милану 1985. одлучено да се 9. мај прославља као “Дан Европе”. Свака земља која демократским путем одлучи да приступи Европској унији прихвата и њене фундаменталне вредности као што су мир и солидарност. Ове вредности се изражавају кроз економски и социјални развој обухватајући димензије животне средине и региона што су гаранције за пристојан животни стандард за све грађане. Иако Европа као таква постоји већ вековима, елементи који су је ујединили, у одсуству правила и институција, у прошлости су били недовољни да спрече ужасне трагедије. Интеграција Европе се неће догодити за један дан, чак ни за неколико деценија. Недостаци још увек постоје и очигледне су многе мане. Пројекат који је започео после Другог светског рата је још увек нов. У прошлости, напори у Европској унији су се заснивали на доминацији једне групе држава над другом. Ови покушаји нису могли да опстану јер они над којима се влада имају само једну аспирацију: да поново освоје своју слободу. Савремена амбиција је потпуно другачија: изградити Европу која поштује слободу свих народа који је чине. 

Дан победе над фашизмом 

Дан победе над фашизмом је дан када је Нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату. Слави се 9. маја, иако је Други светски рат коначно завршен тек неколико месеци касније безусловном капитулацијом царског Јапана после трагичне употребе А-бомбе у Хирошими и Нагасакију. Наиме 9. маја 1945. године совјетски маршал Жуков ратификовао је испред Савезника споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел.