Одлазак у САД прве групе средњошколаца, учесника студијске размене програма SYLP, која је требало да отпутује 21. априла, је одложен за јесен услед поремећаја међународног авио-саобраћаја. 
Ова група “SYLP-оваца” требало је да посети САД у периоду од 17. априла до 15. маја 2010., и да борави у градовима Портланд у Орегону и Лујвил у Кентакију. Због ерупције вулкана на Исланду и поремећаја међународног авио-саобраћаја њихов одлазак је прво померен за 21. април, али је услед даљих проблема и немогућности да се програм реализује у предвиђеном периоду, одлазак одложен за јесен. 

Ова група ће бити придружена другој и трећој размени, које ће се одвијати у периоду од 20. септембра до 09. октобра и од 20.октобра до 13. новембра. 
 
Иако је вест растужила учеснике овогодишње прве размене, надамо се да ће одлагање допринети још бољој припреми програма и њих самих за велико искуство које их очекује. Ова опомена природе је истовремено и прилика да се пробуде интересовања наших средњошколаца за глобалне еколошке проблеме који се рефлектују и у Србији, а може их подстаћи и да осмишљавају решења и за њих у својим заједницама.
 
На пут у Америку ове године из Обреновца кренуће: Катарина Стефановић, Матија Трајковић и Никола Валгони, у другој размени Јована Ђорђевић и Моника Диздаревић, док су учесници треће размене Јелена Драгићевић и Марина Катић.
 
Прва група средњошколца је пред планиран пут у САД посетила Министарство просвете. Групу од 20 средњошколаца примио је Министар просвете Жарко Обрадовоћ.

Министар је нагласио да су овакви програми кључни за даљи развој образовног система у Србији и да је његово Министарство увек отворено за сарадњу са невладиним сектором. Пожелео је срећан пут нашим учесницима и поручио у духа гесла програма: ” Идите, видите, научите и вратите се да помогнете својој земљи”.

Поред једномесечног бесплатног боравка у САД и узвратне посете младих Американаца, програм подразумева и активност младих по повратку кроз Канцеларије за младе, школе или неформално организовање у њиховим заједницама.