Подсекретарка УН-а и директорка УНОПС-а Грета Фаремо данас је обишла Пољопривредно-хемијску школу у Обреновцу која је обновљена средствима ЕУ. УНОПС је имплементациони партнер ЕУ на пројектима санације и изградње објеката оштећених у мајској поплави у Обреновцу.  

Она је том приликом рекла да је јако задовољна оним што је видела у самој школи.

– Видела сам ученике у њиховој школи, видела сам учионице, опрему, нову салу. Да би све ово одрадили морали смо да сарађујемо, а ту мислим на Градску општину Обреновац, директора школе, Владу и донаторе. Зато је данас добро бити директор УНОПС-а. УНОПС ће ускоро представити нови систем смањења ризика од поплава на конференцији у Јапану и то је заправо једна област којом се ми заправо и бавимо. Сматрамо да су неопходне јаке методе за то да се локалнае заједнице учине отпорним на временске неприлике. Сматрамо да искуство Србије може да пружи добар пример у овој области – рекла је Грета Фаремо.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић захвалио се на свему што је УНОПС урадио у Обреновцу.

– Морам пре свега да кажем да је отац госпође Фаремо био зачетник норвешко-српског пријатељства изградњом Куће сарадње и пријатељства у Горњем Милановцу. Наша општина тесно сарађује са норвешким округом Бускеруд уназад неколико година. Јако је значајно да се сви заједно захвалимо и Европској Унији и УНОПС-у на огромним донацијама које су првенствено употребљене да се деца врате у школе и у изградњу кућа. Круна наше сарадње јесте подршка за скуп и једини пројекат који може да пружи могућност да Обреновац постане трајно безбедан град. То је пројекат изградње свих система одбране у свих осам околних општина, изградња мањих ретензија на Повљену, Руднику, Маљену, Дивчибарама, изградња ретензија на Убу, Лајковцу, Коцељеви и Лајковцу. Подизање нивоа насипа у Обреновцу на ниво већи него што је био 2014. То значи трајно миран сан свим Обреновчанима у наредним вековима. Захваљујемо се госпођи Фаремо што је препознала то као главни интерес, јер једино у том случају све инвестиције имају смисла. Године мукотрпног рада су пред нама, пре свега у пројектовању, па потом и изградњи свих тих система. Ми смо од данас потпуно посвећени томе и то је једини циљ Градске општине Обреновац заједно са свим осталим општинанма у колубарском сливу – казао је Чучковић.
 
Директорки УНОПС-а Грети Фаремо директор Пољопривредно-хемијске школе уручио је захвалницу, као и кованицу са ликом Светог Саве, као подсетник на то шта је све УНОПС учинио за ову школу.
 
{youtube}BXvj_WklZGA{/youtube}