Амбасадор Словеније у Србији Франц Бут посетио је данас Основну школу “Јефимија”. Повод за ову посету је донација коју је словеначка амбасада упутилај овој школи.

Амбасада Словеније донирала је средства за замену свих врата на учионицама, свлачионицама и тоалетима која су страдала током поплаве. 46 врата је замењено новим алуминијумским водоотпорним вратима.
 
Његова екселенција амбасадор Словеније Франц Бут рекао је да је његова земља укључена од првог дана поплава, прво у процес спашавања, а након тога у процес обнове.

– Ја сам са тимом из Словеније био на ТЕ “Никола Тесла” А где смо великим и јаким пумпама бранили електрану. Након поплаве смо у амбасади размишљали на који начин можемо да помогнемо и у договору са школом решили смо да заменимо врата. Новац за замену су донирале словеначке фирме и приватна лица. Оно што је важно је да се ради о модерним вратима, отпорним на влагу и воду, тако да сада школа изгледа боље него пре поплаве – казао је Бут.
 
 
Чланица Већа градске општине Обреновац Олга Миросављевић најавила је сарадњу са словеначким школама.

– Захваљујем се амбасади Словеније на овој вредној донацији и желим да најавим сарадњу између обреновачких и словеначких школа. Обреновачка гимназија ће ускоро посетити Прву гимназију у Цељу. Након тога ће се и основне школе укључити у програм. Ова сарадња је значајна, како за наше, тако и за словеначке ђаке, јер ће они на тај начин моћи да се упознају и размене искуства, али и да створе пријатељства за цео живот – казала је Олга Миросављевић.

{youtube}kSFfuismXLw{/youtube}