У Влади Србије потписан је Меморандум о разумевању о инвестирању кинеске компаније “Meita Group” у изградњу погона у Обреновцу и улагању “Streit Group” у проширење погона те компаније у Старој Пазови, у укупном износу од 48 милиона евра.

Инвестиција у Обреновац ће износити преко 30 милиона евра, а у Стару Пазову око 18 милиона евра, а биће отворено укупно преко 1.400 радних места.

Меморандум су потписали министар привреде Жељко Сертић и председник “Meita Group” Бен Че, као и извршни директор “Streit Group” Реми Бартелме, градоначелник Беграда Синиша Мали, председници општина Обреновац Мирослав Чучковић и Старе Пазове Ђорђе Радиновић.

Сертић је рекао да ће потпсивањем овог Меморандума Обреновац и Стара Пазова кренути стопама још већег економског развоја.

– Потребно је да се Обреновац обнови после поплава – рекао је Сертић и истакао да је влада до сада уложила у обнову Обреновца око 50 милиона евра.

Према речима председника општине Обреновац Мирослава Чучковића, почетак изградње предвиђен је за 1. април наредне година, а могуће је да радови почну месец дана раније, док ће Уговор о инвестицији бити потписан у року од три недеље.

Индустријска зона у Баричу у претходном периоду инфраструктурно је опремљена за изградњу индустријских објеката, и биће очишћена и припремљена за новог инвеститора, рекао је Чучковић и напоменуо да би то требало да буде урађено за 100 дана од момента потписивања Уговора.

Чучковић је рекао да је одлука да се у Обреновцу гради погон историјска и упоредио је са одлуком да се на територији те општине изграде термоелектране.

“Meita Group” је мултинационална компанија која широм света запошљава више од 30.000 људи и снабдева, како је навео Чучковић, скоро половину светског аутомобилског тржишта са клиповима, блоковима мотора и сарађује са готово свим компанијама из те индустрије.

– За нас је то јако значајно, јер ће компанија у наредних неколико деценија радити на овим просторима, јер није уско везана за неки бренд који може, али не мора да има успеха у пословању – казао је Чучковић.

Првих 550 радника биће упућено у погоне “Meita Group” у свету на обуку, како би пренели знање и на своје колеге по доласку у Обреновац, рекао је Чучковић.

Он је обелоданио да је Србија понудом бољих услова, победила Пољску и то подстицајима, ангажовањем Агенције за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА) и његових сарадника и навео да ћа на градњи фабрике у Обреновцу бити ангажовано око 2.200 радника.

Кинеска компанија “Meita Group”, основана 1977, произвођач је делова за аутомобиле, моторе и бројне гране индустрије.

Компанија запошљава више од 6.500 радника, а 2012. остварила је приходе од 450 милиона долара. “Streit Group” је део групације Meitа од 2007. Meita држи 89 одсто деоница Streit групе.

Извор: Б92

{youtube}r_H1QbGyFl4{/youtube}

{youtube}uSn6THoVs8M{/youtube}