Фондација за младе Обреновца у сарадњи са Асоцијацијом средњошколаца у Босни и Херцеговини реализује пројекат “Поплава оптимизма…само такву познајемо”, а који финансира Фондација Schüler Helfen Leben.

Фондација за младе Обреновца позива ученике из Обреновца да се укључе у реализацију пројекта, тако што ће се пријавити преко овог линка. За додатне информације можете писати на office@oyf.rs.

Услови које је потребно испунити:

    спремност за учествовање у планирању и реализацији акције прикупљања књига
    спремност за боравак у Сарајеву почетком децембра у домовима својих вршњака
    спремност за хостовање у своје домове ученика из БиХ током новембра.

Више о пројекту

Током поплава које су погодиле Босну и Херцеговину и Србију, доста културних и образовних установа је поплављено и начињена је велика материјална штета. Када се стање нормализовало, пажња и иницијативе јавности су ослабиле, и прве ствари које су остале занемарене су културне и образовне институције. Како су култура и образовање кључни за развој једне младе особе, поготово у кризним ситуацијама, одлучили смо да кроз пројекат подржимо рад локалних библиотека и покренемо акцију прикупљања књига.

У Маглају је поплављена Јавна установа “Бибилотека Маглај” , а заједно са њом и 28.000 књига. Док су у поплави у Обреновцу страдале три библиотеке, градска и две школске. У библиотекама је поред књига, поплавом потпуно оштећен и део инвентара, тако да млади људи који би посетили библиотеку, не могу да је користе на адекватан начин.

Овим пројектом желимо да осигурамо нашим вршњацима из Обреновца и Маглаја, да поред катастрофе која је погодила ове градове, могу директно учествовати у процесу доношења промена у својим локалним заједницама.

У активности ће бити укључено 10 младих људи из Обреновца, који ће учествовати у акцији прикупљања књига и размени младих између Босне и Херцеговине и Србије.