У суботу, 5. јула, СС “БОФОС”, у сарадњи са Фондом Б92 и уз подршку Волонтерског сервиса Канцеларије за младе, организовао је волонтерску акцију помоћи у отклањању последица поплава, односно рашчишћавања у Обреновцу.

У акцији је учествовало преко 50 волонтера чланова синдиката из Војвођанске банке, Ерсте банке, НЛБ банке, Народне банке Србије, ДДОР-а и Београдске берзе, који су рашчишћавали терен и уклањали отпад.

Акција је почела окупљањем волонтера испред Дома културе у Обреновцу, да би нешто касније волонтери били упућени на локације са којих је требало уклонити отпад.
Под слоганом “Солидарно за боље сутра” волонтери су кренули у рашчишћавање терена у најтеже погођеном насељу “Браће Југовић”.

Волонтерска акција СС “БОФОС”-а финансирана је средствима СС “БОФОС” и средствима донација синдиката са којима овај грански синдикат годинама уназад негује сарадничке и пријатељске односе. Аустријски синдикат “FCG/GPA-djp” донирао је 3.000 евра, Хришћански синдикат Данске “Krifa” 2.000 евра, а холандски синдикат “CNV” 1.500 евра. СС “БОФОС” је сва издвојена средства у “Фонд солидарности” и део донираних средстава утрошио и на директну материјалну помоћ члановима БОФОС-а који су претрпели штету услед поплава.

– Већ дужи низ година постоји волонтерска група у оквиру Ерсте банке. Учествовала сам у скоро свим волонтерским акцијама, попут уређења Дома за стара лица у Футогу, затим рашчишћавања последица земљотреса у Краљеву и сређивања Дечјег села надомак Краљева… Захваљујући оваквим акцијама, ми волонтери, упознали смо један нови свет. Истина је да колико год човек давао увек за узврат добије више, наравно у нематеријалном смислу. Све је садржано у оној народној изреци: Добро се добрим враћа – казала је Радојака Старчевић.

– Ово је један хуман гест помоћи становништву Обреновца. Још сам као омладинац 80-тих година учествовао у радним акцијама. Физички напор ми није тешко пао, већ ми је драго што сам дао свој мали допринос овој акцији – рекао је Бранисав Дончић.

– Определила сам се за учешће у овој акцији, јер сматрам да групно волонтирање доноси пуно позитивне енергије која свакако може да допринесе да се људима у невољи ефикасно помогне – нагласила је Сања Матин.

– Надам се да ће Обреновчанима у чијим објектима данас радимо наша помоћ значити и да ћемо успети да, макар малим делом, допринесемо бољем сутра ових људи -истакао је Бранко Плазинић.

– Добио сам жељу да дам свој допринос овој акцији, с тим да сам пратио ћеркин пример која се, од самог почетка, укључила у помоћ угроженима у поплавама у Србији и волонтирала у спортском центру Шумице. Добро је што могу да помогнем путем волонтирања – казао је Драган Рајлић.

– Драго ми је да данас могу да учествујем у волонтерској акцији. И сама сам родом из подручја које је погођено поплавама. На Убу, где имамо породичну кућу, пружили смо смештај једној, дивној, поносној породици – испричала је Љиљана Стевановић.

– Суштински гледано, људи су препуштени сами себи, јер је првих недеља помоћ била интезивна, а онда је полако јењавала. Верујем да ћемо успети, колико је год могуће, да кроз волонтерски рад помогнемо Обреновчанима. Мислим да би било добро да се организују велике радне акције, које укључују и изградњу објеката, као некада што се радило – рекла је Марија Гаврић.

– Стално са Ерсте банком волонтирам. Желим да помогнем људима, то ми је основни мотив. Осим тога, увек ми је драго да се упознам са колегама из “БОФОС”-а и да се поново сретнем са онима које већ познајем. Изузетно сам поносна што су се колеге, у великом броју, одазвале позиву на волонтерску акцију. Драго ми је да су се људи, који су запослени, односно раде, определили да део свог викенда искористе за овако један хуман чин – казала је Снежана Максин.

– Волонтери Ерсте банке дошли су у Обреновац и овај пут, са циљем да се одазову акцији. Решили смо да помогнемо житељима овог града, јер смо видели да су у тешкој ситуацији – казао је Тихомир Јовичић.

– Најјачи, а уједно и најтужнији утисак на мене је оставио излазак из минибуса на локацију коју је било потребно рашчистити. Јако ми је жао ових људи. Било би добро да се организује више оваквих акција – истакла је Соња Мацура.

“БОФОС” је донирао хилти бушилицу Фондацији за младе Обреновца, као и неколико чекића и лопата, док је 17 сребрних смреча донирао Горану Јањушевићу из Етно насеља.