Међународна организација Save the children  је у сарадњи са Центром за интеграцију младих и Центром за грађанско деловање и уз подршку општине Обреновац започела реализацију активности у девет Кутака за децу на територији општине Обреновац.

Циљ Кутка за децу је да деци и младима који су погођени природним катастрофама обезбеди сигурно окружење и услове за њихов развој, учење, игру и јачање њихове резилијентности на ризике којима су изложени у новонасталој ситуацији.

Иако је примарна сврха Кутка за децу да подржи децу и младе кроз креативне, образовне и спортске активности, овакав формат рада са децом, такође обезбеђује подршку родитељима и старатељима. На крају, служи и као нека врста услуге предаха за родитеље којима треба додатна подршка како би се могли посветити чишћењу својих домова и санирању штете коју је заједница претпрела.

Због специфичности насеља и места која су погођена поплавама на територији општине Обреновац, активности ће бити реализоване кроз два модела Кутка за децу:

а) Статични Кутак за децу, тамо где постоје услови да се обезбеди сигурно и безбедно окружење за рад са децом. Постављени су шатори који ће бити отворени за рад са децом, младима и родитељима од понедељка до четвртка, од 9:15 до 16:15 часова, на следећим локацијама:

– двориште Основне школе “Посавски партизани”
– двориште Основне школе “Јефимија”
– двориште Основне школе “Јован Јовановић Змај”

б) Мобилни Кутак за децу и младе ће обезбеђивати подршку деци и младима у пет насеља која немају инфраструктуру за успостављање статичних дечијих кутака:

– зграда истуреног одељења Основне школе “Живојин Перић” у Великом Пољу (понедељком и средом, од 9:30 до 16:15)
– зграда истуреног одељења Основне школе “Живојин Перић” у Пироману (уторком и четвртком, од 9:30 до 12:30)
– простор Фудбалског клуба Забрежје (уторком и четвртком, од 9:00 до 12:00)
– спортски терен у Вепровици (уторком и четвртком, од 13:15 до 16:00)
– зграда Месне заједнице у Пољанама (уторком и четвртком, од 13:15 до 16:00)