Јавни конкурс за финасирање пројеката које реализују удружења у области заштите животне средине у 2014. на територији града Београда под називом “Београду с љубављу” 

ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА БЕОГРАДА
Секретаријат за заштиту животне средине

ЈАВНИ КОНКУРС
ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈЕ РЕАЛИЗУЈУ УДРУЖЕЊА У ОБЛАСТИ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ У 2014. ГОДИНИ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА БЕОГРАДА ПОД НАЗИВОМ “БЕОГРАДУ С ЉУБАВЉУ”

Секретаријат за заштиту животне средине обезбедио је средства за подстицање пројеката или недостајућег дела средстава за финансирање пројеката које реализују удружења у области заштите животне средине на територији града Београда, под тематским називом „Београду с љубављу”, а који су од јавног интереса и односе се на:
– популаризацију, подстицање, усмеравање и јачање свести о значају заштите животне средине (информисање, промотивне активности, издаваштво, фестивали, кампање, еколошке изложбе и сл);
– унапређење знања о одређеној теми кроз организовање неформалних образовних активности (семинари, стручни скупови и др); 
– решавање појединачних проблема у области очувања природе и заштите животне средине (заштита и одрживи развој природних добара и ресурса; биодиверзитет; климатске промене; селективно сакупљање и рециклажа отпада и друге активности у области управљања отпадом; коришћење обновљивих извора енергије и др);
– спровођење конкретних активности на решавању појединачних локалних проблема (акције чишћења, садње, уређења и оплемењивања простора и друге акције и кампање);
– друге активности које доприносе образовању, одговорном понашању и активном укључивању грађана у заштиту животне средине Београда.

Укупна средстава обезбеђена за спровођење јавног конкурса у буџету града Београда за 2014. годину у складу са Одлуком о привременом финансирању града Београда за период јануар – март 2014. године (“Службени лист града Београда”, брoj 72/13 и 78/13) износе 13.000.000,00 динара.

Право учешћа на јавном конкурсу имају сва удружења основана у складу са Законом о удружењима (“Службени гласник РС”, број 51/09 и 99/11- др. закони) која су регистрована у Београду и која, сагласно одредбама свог оснивачког акта, обављају активности у области заштите животне средине (у даљем тексту: удружење).

Удружење на јавном конкурсу може да конкурише за укупно утврђену вредност прoјекта или за недостајући део средстава. Ако конкурише за недостајући део средстава обавезно доставља изјаву о томе од кога су и у ком износу обезбеђена преостала средства.
Удружење може да учествује на јавном конкурсу само са једним пројектом који се реализује у целини на територији Београда.
Пројекат којим се конкурише треба да је краткорочан, односно да се све фазе пројекта реализују у 2014. години. 

Изузетно, на конкурс може да буде пријављен пројекат чије су активности (фазе) започете у 2014. години, а које нису завршене пре закључења уговора.

Крајњи рок за реализацију пројекта је 15. новембар 2014. године.

Пријава на јавни конкурс доставља се на попуњеном Обрасцу пријаве уз који се подноси следећа документација:
– потписана и оверена изјава о висини учешћа сопствених средстава, односно висини учешћа других субјеката у реализацији пројекта;
– детаљан опис пројекта; 
– друга документа која удружење сматра одговарајућим за предложени пројекат (на пример: писма препоруке и писма подршке ако постоје, биографије координатора пројеката и кључних лица укључених у рад на пројекту). 
Образац пријаве садржи податке о подносиоцу пројекта, основне податке о пројекту и потребним финансијским средствима за реализацију. Образац пријаве се преузима у Секретаријату за заштиту животне средине, Београд, улица 27. марта 43-45, V спрат, соба 504 или са званичне интернет странице града Београда као и образац за достављање извештаја о реализованом пројекту. 
Удружења могу конкурисати са пројектима чија најмања вредност износи 50.000,00 динара, а највиша вредност износи 2.000.000,00 динара.
Приликом израде планираног буџета пројекта, удружење дефинише трошкове према Обрасцу пријаве. Неће бити прихваћени следећи трошкови:
– трошкови настали пре потписивања уговора,
– трошкови активности на припреми пројекта,
– трошкови адаптације објекта,
– трошкови превоза ван територије града Београда,
– трошкови такси превоза,
– трошкови више од једног фиксног и једног мобилног телефонског рачуна на месечном нивоу током трајања пројекта,
– трошкови угоститељских услуга (осим кетеринга за потребе промоције),
– трошкови хонорара који прелазе трећину укупно одобреног буџета пројекта.

Рок за достављање пријаве је 15 дана од дана објављивања овог јавног конкурса.

Пријаву доставити на адресу: Градска управа града Београда – Секретаријат за заштиту животне средине, Београд, улица 27. марта 43-45, са назнаком: “Пријава на јавни конкурс: БЕОГРАДУ С ЉУБАВЉУ”.

Комисија ће у року од 20 дана од дана закључења конкурса утврдити Листу вредновања и рангирања пријављених пројеката применом следећих критеријума:
– квалитет пројекта (изводљивост, могућност развијања пројекта и његова одрживост, оригиналност, актуелност теме, оправданост и др),
– циљеви који се постижу (обим задовољавања јавног интереса, степен унапређења животне средине града Београда и др),
– циљна група и начин укључивања (величина циљне групе, активно / пасивно укључивање),
– претходне активности и искуство удружења у области животне средине (пројекти, писма препоруке и подршке и др),
– оправданост буџета пројекта,
– сарадња са другим субјектима у реализацији пројеката,
– квалитет досадашње сарадње удружења са Секретаријатом.

Предлог листе одабраних пројеката се објављује на званичној интернет страници града Београда. 

Учесници конкурса имају право увида у поднете пријаве и приложену документацију, као и право приговора на Предлог листе одабраних пројеката, у року од 3 дана од дана њеног објављивања.

Одлуку о приговору доноси комисија у року од 15 дана од дана пријема приговора.

На Одлуку о избору пројеката удружења са одобреним новчаним износима који се обезбеђују из буџета града Београда за 2014. годину – Буџетски фонд за заштиту животне средине града Београда, прибавља се сагласност градоначелника града Београда и одлука објављује на званичној интернет страници града Београда најкасније у року од 10 дана од дана добијања сагласности градоначелника.

Опширније информације можете погледати овде.

Извор: Беоинфо