Група средњошколаца из Обреновца која је учествовала у програму размене са САД “Млади лидери Србије”, уз подршку Канцеларије за младе ГО Обреновац и Центра за права детета Београд – Клуб DX, је током јануара 2010. године обавила истраживање о интересовањима и потребама младих за програмским садржајима. Истраживањем је обухваћено 218 испитаника оба пола из средњих школа у Обреновцу, узраста између 15 и 19 година. Резултати истраживања ће помоћи општини Обреновац да организује и подржи квалитетне програме и садржаје намењене младима.

Резултати:

Најпопуларнији енглески и шпански: У погледу занимања за стране језике, показало се да је најпопуларнији енглески, који би 28,4% средњошколаца желело да учи. Енглески језик по популарности у стопу прати шпански са 24,3% заинтересованих средњошколаца, а иза њих су италијански (9,6%) и немачки (8,7%) језик. Најмање интересовања средњошколци су показали за руски језик (3,2%).

Компјутерска писменост: Напредну обуку за рад на рачунарима похађало би 27,5% младих,  двоструко више од броја оних који су се изјаснили за почетнички курс, што нам указује на то да су обреновачки средњошколци у довољној мери овладали основама компјутерске писмености и сад им треба нешто специјализованије. У компјутерску играоницу би волело да долази 28% младих.

Екстремни спортови најпопуларнији, борилачке вештине популарније од ватерпола
: Екстремни спортови (параглајдинг, рафтинг, падобранство…) су се показали као убедљиво најпопуларнији и њих би тренирало 30,3% младих у Обреновцу. На другом месту је фудбал са 22%, па тенис са 19,3%. Следе одбојка и активности у природи (планинарење, извиђачи, оријентиринг) којима би се бавио отприлике сваки шести средњошколац. Најмање интересовање влада за шах и рукомет, за које се изјаснио запањујуће мали број младих (3,7% и 4,1%). Изненађује и слабо интересовање за ватерполо, који би тренирало 5% младих.

Графити и фотке у тренду, нико неће у рецитаторе
: Уметничке активности су се показале као најмање атрактивна врста програма које би млади посећивали. Међу понуђеним програмима највише интересовања је испољено за фото и графити радионицу, за коју се определило 18,35%, односно 17,89% испитаника. Одмах затим следе филмска и видео радионица и школа цртања и сликања са око 15% заинтересованих. 13,8% средњошколаца би похађало курс костимографије и модног дизајна. Уметничке активности за које млади не показују готово никакво интересовање су литерарна и рецитаторска секција- дакле, управо оне слободне активности на којима се највише инсистира у оквиру школског система. За ове секције се изјаснило једва 1,8% средњошколаца.

Брејкденс у моди: Велик број младих је заинтересован и за разне плесне радионице и школе плеса.   Најпопуларнији је брејкденс, на који би се радо уписао сваки четврти средњошколац. Врло су популарни и латино плесови, на које би ишло 22% младих. Значајно интересовање постоји и за аеробик, џез, пилатес на које би ишло 15,6% младих, трбушни плес 14,2% и фолклорне плесове, на које би ишло 13,3% младих.

Бизнис пре контрацепције
: Од понуђених курсева корисних вештина, испитаници су најчешће заокруживали курсеве о организовању и вођењу програма за младе (концерти, турнири, фестивали и сл.), за шта је заинтересовано њих 24,7%. Исти број младих заинтересован је и за  курсеве о покретању и вођењу самосталног бизниса.  На курс о тражењу посла ишао би сваки шести средњошколац.  Занимљиво је да би се на курсеве о контрацепцији и заштити од полних болести  и курсеве о здравом начини живота пријавило свега 16,9% средњошколаца.

Журке на првом месту, толеранција је непопуларна: Као посебну врсту програма издвојили смо разне радионичке и забавне програме. Ту се као убедљиво најпопуларнији показао клуб за дружење и организовање журки, у чијим активностима би учествовало 29% младих. Следи новинарска радионица са 23,4% заинтересованих, а на трећем месту су хуманитарне акције и прикупљање помоћи за сиромашне у које би се радо укључило 17,8% младих. У рад волонтерског клуба би се укључио сваки шести средњошколац. Неочекивано су популарне и психолошке радионице, на које би ишло 17,4% средњошколаца. Као најмање занимљиви програми ове врсте показали су се радионица толеранције и ненасиља (8,7%), дебатни клуб и радне акције на уређењу Обреновца (5,9%) и радионица упознавања обичаја других народа (4,1%).

ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ

Да би учествовали у активностима и животу своје заједнице или да би имали користи од служби и погодности њима намењих, млади морају знати о њима. Обреновачки средњошколци су у овом истраживању испољили прилично интересовање за разне врсте информација. Ипак, млади су заинтересованији за информације него за активности које им се нуде, што говори о младима као пасивним примаоцима информација, без иницијативе да нешто сами предузму са добијеним сазнањима.
Што се тиче понуђених врста информација, младе убедљиво највише занимају могућности за јефтина путовања (42,6%) и могућности за запослење (37,2%), а у великој мери их занимају и могућности за наставак школовања (25,7%). Интересантно је да млади показују интересовање за информације о контрацепцији и заштити од полних болести (12,8%), а сваки десети ученик је заинтересован за образовање ван школе.
За информације о концертима и културним дешавањима заинтересован је релативно мали број од 17,5% младих. Свега 9,6% младих би хтело да има увид у начин на који се у општини и школи троши новац за младе. Мали је број (10,6%) и оних који би желели да сазнају нешто више о могућностима за корисно провођење слободног времена. Информације о законским правима која имају, као  и информације о могућностима за заштиту од насиља битне су тек за 7,8% младих.