Канцеларија за младе општине Обреновац и Организација за међународну сарадњу Савезне Републике Немачке ГИЗ, у партнерству са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и у сарадњи са Министарством омладине и спорта, реализује програм професионалне оријентације у средњим школама у Обреновцу као део локалног програма информисања и саветовања.

Општи циљ пројекта је успостављање функционалног и одрживог система и програма професионалне оријентације за младе на преласку из основне у средњу школу и из средње школе на факултет, односно у свет рада. Пројекат унапређује школске и ваншколске капацитете намењене корисницима у области професионалне оријентације.

Програм професионалне оријентације је осмишљен на основу интерактивног петофазног модела професионалне оријентације, у коме је пажња усмерена првенствено на оспособљавање младих за избор занимања. Програм се заснива на позитивним искуствима стеченим током његове примене у ширем региону, а припрема садржаја програма поверена је стручњацима из области образовања. Основни циљ програма је развијање способности младих да донесу и спроведу промишљену, ваљану и самосталну одлуку о избору школе и занимања, као и да планирају каријеру и укључе се у свет рада. Настава за младе у оквиру програма одвија се у виду радионица, које омогућавају да ученици/це активним учешћем изграде сазнања, вештине, способности и вредности потребне за остварење тог циља.

За потребе реализације програма неопходно је ангажовање студената психологије, педагогије, андрагогије и социјалног рада, те овим путем позивамо студенте из Обреновца да се укључе у овај програм попуњавањем пријавног формулара на овом линку до 5. октобра 2013.

Ангажовање студената психологије рада, андрагогије и социјалног рада се може признати као обавезна стручна пракса на факултету, јер се цео програм одвија у сарадњи између Канцеларије за младе општине Обреновац, Центра Инвентива, ГИЗ-а, Филозофског и Факултета политичких наука.

Пракса ће почети тродневним семинаром који је заказан од 1. до 3. новембра у Центру Инвентива у Београду (неопходно је присуство на свим радионицама без изостајања). Док је најкраћи период трајања праксе 2 месеца (у просеку 3 дана недељно), са могућношћу продужетка за најактивније студенте.

У оквиру програма стручне праксе коју ГИЗ организује за студенте психологије, педагогије, андрагогије и социјалног рада, студентима је омогућено да стекну знања и тренерске вештине уз помоћ којих би успешно реализовали радионице и индивидуално саветовање за младе којима је потребно информисање о каријери. Радионице и саветовања се спроводе у обреновачким средњим школама. Студентска пракса се одвија у складу са програмом професионалне оријентације по којем су Канцеларије за младе формиране као Центри за каријерно информисање младих,  а студенти тај процес помажу својим радом, знањем и залагањем.

Исходи учења за студенте/киње

Знања

  • студент/киња познаје динамичан и модеран појам каријере
  • студент/киња разуме значај професионалне оријентације за младе, њене циљеве и на који начин она може дугорочно да утиче на решавање проблема запошљавања младих, као и на њихово лично благостање, као и значај самосталног избора каријере, уме да их објасни овај значај различитим циљним групама – младима, родитељима, наставницима/цама, привредницима/цама…
  • студент/киња познаје петофазни модел професионалне оријентације, функцију сваког корака и радионице у оквиру корака
  • студент/киња је упознат са методама професионалне оријентације
  •  студент/киња познаје кључне актере на тржишту рада и образовања, њихове улоге и међусобне везе
  • студент/киња разуме улогу и начин функционисања канцеларија за младе у Србији
  • студент/киња разуме шта је то услуга за младе и како се она разликује од других активности за младе
  • студент/киња разуме концепт и значај родне равноправности и препознаје родне стереотипе

Вештине

  • Вештина комуникације, активног слушања и непристрасног давања информација
  • Вештине тимског рада
  • Вештине претраживања информација, препознавање кључних, релевантних и тачних информација
  • Вештина успостављања контаката и грађења партнерстава • Вештина осмишљавања креативних активности које ће мотивисати младе и заинтересовати их за професионалну оријентацију
  • Организацијске вештине
  • Тренерске вештине
  • Вештине промоције, односа са јавношћу, комуникације са младима
  • Одговорност у реализацији задатака
  • Кративност у тражењу решења за могуће проблеме при реализацији.

{youtube}oS9c0aagRtI{/youtube}