На централним трговима и улицама широм Србије данас је, тачно у подне, плесало више од 12.000 матураната, који су се кроз музику и плес на јединствен начин повезали с вршњацима из Европе, у оквиру матурантске параде “Плес толеранције”.

Матурантски плес у Обреновцу организовала је група младих ”Млади 11500”, уз подршку Градске општине Обреновац. Специјалан гост обреновачких матураната био је државни секретар у Министарству омладине и спорта Ненад Боровчанин.

Он је на Градском тргу у Обреновцу рекао да је ово слика Србије какву желимо.

– Овде су данас млади који су весели и са осмесима на лицима. Они данас плешу у духу толеранције, ненасиља и поштовања других. Сматрам да нам је то данас неопходно као друштву,  јер смо се на неки начин једни од других одаљили, а ово је начин да се зближимо. То најлакше раде млади људи који су и будућност Србије и нашег друштва. Матурантски плес толеранције је у знаку Миланског едикта и 1700 година од његовог доношења. У преко 200 градова у Европи се данас плесало . У 40 градова у Србији матуранти су били повезани кроз плес са својим вршњацима.  Сматрам да што више оваквих манифестација морамо да обезбедимо за ове младе људе, како Министарство омладине и спорта, тако и локалне самоуправе. Јако ми је драго што смо сви на том задатку јединствени и ту бар нема несугласица – казао је Боровчанин.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да Обреновац више није само европска престоница енергетике.

– Још једном смо показали да је општина Обреновац, ако не испред, онда бар у корак са Европом. А доказ су ови млади људи данас. Општина Обреновац је своје ресурсе усмерила ка свим слојевима друштва и сваком појединцу. После Рима, Амстердама и Новог Сада у Обреновцу ће се увести нови вид јавног превоза. Превоз бициклима, које ће се рентирати за симболичну надокнаду. Правимо и летњу позорницу у Библиотеци, а све у циљу да млади људи, када заврше школовање, остану да раде и привређују у Обреновцу. Ја заиста свим матурантима желим све најбоље, честитам им на успешно завршеном школовању и желим им да упишу оне факултете које желе и исте успешно и у што краћем року заврше – рекао је Чучковић.

Председник Савета за младе општине Обреновац и један од организатора манифестације Бранко Спасић истакао је да ће се пракса са матуранским плесом наставити и у будућности.

– Недеље напорног рада су коначно уродиле плодом и резултат је феноменалан. Морам да изразим захвалност, пре свега, општини Обреновац јер смо имали максималну подршку у организацији ове манифестације и неизмерно сам срећан што смо Обреновац ставили на мапу од преко 200 градова у Европи где се данас плесало – казао је Спасић.

{youtube}SFHpvFwr0bM{/youtube}