9. јула 2012. године, стручна комисија у саставу: проф. др Новица Стајковић, доц. др Милутин Ђорђевић и спец. Војин Несторовић, дипл. инж технолог, контролисала је присуство ларви комараца на делу потенцијалних станишта комараца погодних за њихову појаву и развој.

На терену је уочено повећано присуство ларви комараца који припадају родовима: Anopheles и Culex. Бројност одраслих форми комараца је у експанзији, присутност одралих форми поменутих родова примећена је у Забрану. Препорука је да се одрасле форме третирају, чим се стекну услови. Тренутно је температура врло висока и касно ноћу пада испод 27°С, што онемогућава употребу инсектицида.

Просечна температура воде у стаништима је висока, па је погодна за развој ларви различитих врста. Примећена је алармантрна концентрација ларви на крају зацевљења канала Купинац, код ушћа “Спојног канала”. У једној црпки, која има запремину 1 литар избројано је преко 500 ларви свих стадијума и 8 лутака. Како 1 кубни метар има 1000 литара, лако је израчунати да само једно жариште ларви може да загорчати живот целом Обреновцу. На осталим стаништима ларве су под контролом и њихова бројност се креће око 10 – 15 у једном литру воде.

Претпоставља се да је на појаву жаришта на крају зацевљења утицао доток воде у којој нема ларвицидног препарата из цеви, као и топле воде са “Цевке”.

Ларвицидни третман је обављен на свим стаништима која су третирана и у првој акцији. Посебна пажња је обраћена на зацевљење канала Купинац. У шахте дуж пешачко бициклистичке стазе је убачено по 2 кг ларвицидног препарата.

Комарци настањују сва подручја на свету, осим поларног подручја, пустиња и подручја виших од 1500 метара надморске висине, али најчешће су у близини воде, без обзира о каквој се води ради. У зависности од подручја, живе различите врсте комараца. Породица комараца (Culicidae) дели се у три потпородице: Anophenilea, Culicinae AedineaКомарац нарасте од 0,3 до 2 центиметра.

Због своје мале грађе у могућности су да населе врло неприступачна станишта. Имају уско тело, грбава прса, витке ноге. Спада у опасније штеточине јер преносе ималарију, жуту грозницу и друге болести. Ујед комарца није пријатан, јер изазива алергијску реакцију организма. Женке комарца након парења морају сисати крв јер су им за изградњу јајашаца потребни протеини. Иначе се оба пола хране нектаром и соковима воћа, који не садрже протеине. Разликујемо зоофилне (боду животиње) комарце и антропофилне (више боду људе). Ево неколико врста комараца који живе у Обреновцу и околини:

Потпородица Anophenilea има само род Anopheles који има око 100 врста од којих у Обреновцу живи неколико. Већина су маларични комарци.

Потпородица Culicinea има више родова, а најчешћи је род Culex од којег је најпознатија врста обични комарац (Culex pipiens). Налазимо га најчешће у насељима. где се најчешће и леже у свим водама које нису под хигијенско санитарним надзором (ђубришта, цистерне, бурад, канализационе шахте и др.) У току године има од 7 до 8 генерација, а женке презимљују у подрумима, стајама, становима и др. С овом врстом имамо највише проблема јер је врло агресивна и неугодна и за човека и животиње које напада и боде.

Прошле године, у току осматрања, примећене су ларве из породице Aedinea рода AedesТо је сродник тиграстих комараца, који као и анафелични комарци могу преносити маларију и друге болести.

Биологија развоја комарца везана је за четири развојне форме (четири стадијума): јаја, ларва лутка и одрасла форма. Прва три развојна облика су у води, а само се одрастао комарац креће ваздухом и удаљава од легла. Управо зато је важно за одржање популације комараца на минимуму, да се контролишу подручја или предмети у којима се задржава вода током целе године, као медијум у којем ће се лећи комарци.

Биотски потенцијал комараца је да једна женка леже од 70 до 100 јаја, да развој од јајета до одрасле јединке траје 4 до 10 дана, да је животни век јединке до 60 дана, а да зимовање (хибернација) женке може бити до 6 месеци те да максимално имамо 10 генерација у нашим климатским условима.

Битно је напоменути да је и круг кретања комараца различит према врстама, а да обични комарац Culex pipiens има радијус кретања до 1,5 километра док има врста које лете и до 30 километара. 

{youtube}2FTfg1R6t1E{/youtube}