Секретаријат за привреду града Београда упутио је јавни позив за достављање пријава за доделу бесповратних финансијских средстава – субвенција привредним субјектима са територије града Београда за увођење, сертификацију и ресертификацију међународних стандарда.

Субвенције се додељују за стандарде HACCP, ISO 9001:2008 и ISO 14000.

Пријаве за доделу субвенција могу да поднесу мали привредни субјекти (мало предузеће и предузетник) и средњи привредни субјекти са седиштем у Београду, регистровани за делатност производње готових или полуготових производа или пружање услуга.

Финансијска средства се додељују за покриће дела трошкова увођења и сертификације међународног стандарда (национални или европски сертификат) од овлашћене консултантске куће, као и за трошкове њиховог оцењивања у висини 85 одсто (износ средстава не може бити већи од 250.000 динара), као и ресертификације међународних стандарда од овлашћене консултантске и сертификационе куће (национални или европски сертификат ) у висини 85 одсто трошкова (износ средстава не може бити већи од 150.000 динара). Средства се неће додељивати за инвестициона улагања потребна за увођење, сертификацију и ресертификацију међународног стандарда.

Привредни субјекти могу да поднесу само једну пријаву – или за увођење и сертификацију, или за ресертификацију стандарда. У случају подношења две пријаве, обе ће бити одбачене.

Упутствo за подносиоце пријава и конкурсна документација могу се преузети овде или у просторијама Секретаријата за привреду (Краљице Марије 1/XVII, канцеларија број 6), од 9 до 14 часова. Додатне информације могу се добити на бројеве телефона 7157-376 и 7157-379 или на мејл:privreda@beograd.gov.rs.

Пријава и документација подносе се у три примерка, лично или поштом, у запечаћеној коверти на адресу Секретаријата за привреду Градске управе града Београда, Краљице Марије 1/ XVII Београд, са назнаком: „За доделу бесповратних финансијских средстава, субвенција за увођење и сертификацију, односно ресертификацију међународних стандарда”. Пријаве са документацијом могу да се поднесу до 11. јуна, до 16 часова.

Град Београд од 2009. године додељује субвенције предузетницима и малим и средњим предузећима за увођење стандарда, сертификацију и ресертификацију. Прво се започело са увођењем стандарда HACCP, после чега су додељивана бесповратна средства и за увођење других стандарда, како би привредни субјекти боље пословали и како би се омогућило њихово боље позиционирање на тржишту.