Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине на територији Градске општине Обреновац је у сарадњи са Гимназијом из Обреновца обележило 22. март – Светски дан вода, једнодневним излетом у Засавицу, специјални резерват природе.


Засавица се налази на подручју јужне Војводине и северне Мачве, источно од реке Дрине и јужно од реке Саве, на територији општина Сремска Митровица и Богатић. Река Засавица и притока Батар имају укупну дужини 33,1 километар. Резерват чине и мочварни екосистеми, поплавне ливада и шуме са површином од 1825 хектара, од чега је 675 хектара у првој категорији заштите.

Засавица има преко канала Богаз директну везу са реком Савом, док се подземним путем напаја водом из Дрине и гравитационо са планине Цер. Припада Црноморском сливу и једно је од од последњих изворно очуваних мочварних подручја Србије.

Засавица и њено приобаље стављено је под заштиту државе 1997. године, као природно добро I категорије и нашла се на листи приоритета за номинацију за мочварна и друга влажна подручја.

Овогодишњи Дан вода обележен је под слоганом: “Вода и храна – доступност и безбедност” са жељом да се укаже на воду као важан фактор у производњи хране.

Избор да се Светски дан вода обележава 22. марта обављен је на Генералној скупштини УН  1993. године.