У свечаној сали Градске општине Обреновац председник општине Жељко Јоветић и заменик председника Томислав Јеремић угостили су представнике пољских, италијанских, бугарских и црногорских културно-уметничких друштава, локалних самоуправа и привреде. Присутне је поздравио председник Јоветић упознавши их са обележјима нашег града, институцијама, предузећима као и са природним богаствима истичући Забран као омиљено излетиште Обреновчана.

Представници културно-уметничких друштава такође су истакли најбитније карактеристике својих општина, али су изнели и своје утиске о Обреновцу:

– Поздрављам вас драги пријатељи и захваљујем се на гостопримству. Срећни смо што смо имали прилику да дођемо у Обреновац и да учествујемо на овом фестивалу. Наша општина има око три хиљаде становника али је изузетно стара. Постоје подаци да се први човек појавио пре два милиона година, а све то је утицало на стварање археолошког музеја у општини Базилеће. Код нас је пољопривреда главна делатност а индустрије нема много иако добро сарађујемо са суседним регијама. У овом периоду политичари покушавају да припоје општине већим градовима па бисмо ми поново припали граду Кампобасо – рекао је уметнички руководилац фолклорне групе „Мургантија“ из Италије Енцо Кока.

Шеф Делегације Новог Сонча Решард Порадовски изразио је задовољство дочеком као и захвалност на позиву за Међународне сусрете у Обреновцу:

– Част нам је што учествујемо на овој манифестацији – рекао је Порадовски и додао да им се посебно допада то што фолклораши могу да бораве код својих пријатеља из обреновачких ансамбала и што могу да се упознају са начином живота Срба.

 

Своје импресије о Обреновцу и учешћу на овогодишњем Фестивалу фолклора изнео је и директор културног центара Црне Горе Миленко Мићановић:

– Наше културно-уметничко друштво први пут наступа у Обреновцу а утисци су одлични. Фестивал је добро осмишљен и организован. Свака част и председнику коју даје пуну подршку овој манифестацији али и обреновачким културно-уметничким друштвима. Мислим да би оваквих Фестивала требало да буде што више, не само у Обреновцу него широм Србије и Црне Горе јер сматрам да смо ми једна држава иако смо административно раздвојени. Фасциниран сам синоћном посећеношћу Фестивала – истакао је представник културно-уметничког друштва „Пива“ из Плужине.

Фолклорни ансамбл „Неврокопчанки“ из града Гоце Делчев у Бугарској већ четврти пут наступа у Обреновцу.

Поред председника и заменика Градске општине Обреновац, пријему су присуствовали и члан Општинског већа задужен за културу и образовање Новица Филиповац као и заменик председника Скушштине Градске општине Обреновац Бранко Матић одговоран за међународну сарадњу.