Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине Обреновац препоручује да се за борбу против амброзије најпре треба наоружати знањем. Ако се зна како се амброзија размножава и у ком стадијуму вегетације је у ком добу године, онда јој се може стати на пут. Борба против амброзије није лака и мора бити систематска. 

Амброзија се не може искоренити, али се може свести на подношљиву меру. Уништава се пре цветања, а ако се пропусти тај рок, онда се мора уништити пре плодоношења. На овај начин се спречава доношење семена и њено ширење.
 
Амброзија почиње да цвета у јуну, а плодоноси све до новембра, што зависи од метеоролошких прилика. Сузбијање амброзије треба почети када почну да се формирају цвасти. Један од начина је механичко сузбијање, кошење, чупање из корена, заоравање или нека друга метода. Други начин је хемијско третирање површина заражених амброзијом. Ова метода се препоручује дуж путева, пруга и на местима где је то могуће, избегавајући при том прометна места, болнице школе…
 
Уколико се амброзија коси, онда треба рачунати на 2-4 кошења у току године. Прво кошење требало је обавити до 20. јула, а остала у размацима од 3 недеље. Амброзија се после кошења брзо регенерише и поново улази у фазу цветања за шта јој је потребно око 20 дана. За хемијско третирање користити хербициде који показују висок степен ефикасности, такође пре цветања.
 
На сајту Града Београда налазе се корисни линкови уколико желите да се придружите борби против амброзије, или да се обратите надлежној инспекцији – Зауставимо амброзију